Η παραδοσιακή τυρόπιτα του Ρεΐζντερε της Μικράς Ασίας, που η παρασκευή της διατηρείται απαράλλαχτα μέχρι σήμερα στο χωριό Άγ. Δημήτριος της Λήμνου, όπου ζουν απόγονοι των προσφύγων του μικρασιατικού χωριού, είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με το γλύκισμα κατιμέρια.
Είναι μια λεπτή τηγανιτή πίτα που από πάνω ξύνουν λευκό τυρί όσο ακόμα είναι ζεστή από το τηγάνι.
Η κυρα-Βάσω Ελιά φτιάχνει τις τυρόπιτες στην κουζίνα της στο χωριό και η κόρη της, Διαμάντω Κωνσταντιλάκη, συγγραφέας, μας δίνει παρακάτω τη συνταγή και τα υλικά για την παρασκευή τους.
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. σκληρό αλεύρι |
3 αυγά |
½ ποτήρι γάλα |
1 πρέζα αλάτι |
2 κ.σ. ελαιόλαδο |
σπορέλαιο για το τηγάνισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε τα αυγά και το γάλα με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι, το οποίο θα πρέπει να είναι από σκληρό σιτάρι.
- Ζυμώνουμε καλά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα.
- Χωρίζουμε σε 18 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη. Το μέγεθός τους θα είναι όσο είναι το τηγάνι μας.
- Τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο, ρίχνουμε τυρί τριμμένο, κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου ή σκληρή φέτα.
- Τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με ένα καπάκι.
- Ρίχνουμε πάνω ένα τραπεζομάντιλο και μια κουβέρτα, και τις αφήνουμε καμιά ώρα, για να νοτίσουν και να μαλακώσουν.