Ο μεσαρίτικος τζουλαμάς είναι παραδοσιακή συνταγή της περιοχής, και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω – πριν και από την Τουρκοκρατία, παρά το όνομά του. Συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, με ένα μαγικό αποτέλεσμα.
Τον συναντάμε με κοτόπουλο, συκωτάκια ή χοιρινό, ή ακόμα και με συνδυασμό όλων αυτών.
Και μια συμβουλή: Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα φύλλα γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε από την υγρασία της γέμισης.
ΥΛΙΚΑ
5 χωριάτικα φύλλα πίτας (χειροποίητα ή του εμπορίου) |
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο |
2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα |
2 φλ. ρύζι Καρολίνα |
4 φλ. νερό ή ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε |
1 φλ. σταφίδες |
1 φλ. αμύγδαλα |
½ φλ. φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (ψίχα) |
1 φλ. στακοβούτυρο Ανωγείων, ή μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο |
2-3 πρέζες κανέλα |
1-2 πρέζες γαρίφαλο |
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο |
½ φλ. ζάχαρη |
αλάτι |
πιπέρι |
3-4 φλ. ζωμό κότας ή γάλα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο (κρατάμε το ζωμό του), το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε το ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.
- Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.
- Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη.
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε ένα βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα βουτυρωμένα.
- Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).
- Ψήνουμε στους 180°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 60’, μέχρι να ροδίσει καλά ο τζουλαμάς.
- Σερβίρεται ζεστός.