Είναι ο θείος Σάκος γι’ αυτούς που τον αγαπούν και τον θαυμάζουν. Ο Ισαάκ Τηλικίδης, μια από τις σημαντικότερες φωνές της ποντιακής μουσικής παράδοσης, στις 14 Σεπτεμβρίου θα συμπληρώσει ακριβώς 86 χρόνια από τότε που είδε το φως της ζωής στο Χορτοκόπι Καβάλας.
Μια ανθοδέσμη και μια τιμητική πλακέτα αντικατοπτρίζουν ενδεχομένως την αγάπη που του έχουν Πόντιοι απ’ όλη την Ελλάδα και απ’ όλες τις ηλικίες.
Του απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου χορού της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας, του σωματείου που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Μεντεσίδης ήταν αυτός που παρέδωσε την πλακέτα στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς – και όταν ο Ισαάκ Τηλικίδης πήρε και το μικρόφωνο για να ερμηνεύσει μερικά τραγούδια ήταν πια στον φυσικό του χώρο.
Ματσουκάτες από την πλευρά του πατέρα του (ο Νικόλαος Τηλικίδης ήταν από τη Σκαλίτα) και Τραπεζούντιος από την πλευρά της μητέρας του Καλλιόπης, από την ηλικία των 12 ετών ανέπτυξε στενή σχέση με την παράδοση, καθώς ο πατέρας του έπαιζε αγγείο και τραγουδούσε. «Από εκείνον μιμήθηκα τον μακρύν καϊτέ» έχει πει.
Ο λυράρης του Χορτοκοπίου και πρόσφυγας πρώτης γενιάς μπαρμπα-Στάθης Σαλτουρίδης αποτέλεσε επίσης σημείο αναφοράς και μια μετέπειτα συνεργασία στην καριέρα που δεν ήταν ανάλογη του μεγέθους του ταλέντου του, και αυτό γιατί ο ίδιος ο Ισαάκ Τηλικίδης επέλεξε να βάλει σε πρώτη θέση την οικογένειά του και όχι το τραγούδι.
Ωστόσο, συνεργάστηκε σε διάφορες εκδηλώσεις με τους περισσότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Η πρώτη δισκογραφική του δουλειά ήταν με τον Νίκο Ιωαννίδη το 1977 στο άλμπουμ Ανάμνησις του Πόντου Νο3, ενώ το 2003 ηχογράφησε το βιβλίο/CD Χορτοκόπι, στα μονοπάτια της μνήμης.
Επίσης, ο Ισαάκ Τηλικίδης έχει λάβει μέρος στα μουσικά πρότζεκτ «Βιώματα» του Μπάμπη Κεμανετζίδη και «Κιμιγιάν» του Γιάννη Τσανασίδη.
Σε ό,τι αφορά τον επετειακό χορό της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας, το περασμένο Σάββατο κατάφερε να συγκεντρώσει στο «Μίθριο» στην Πολίχνη Θεσσαλονίκη μέλη και φίλους από διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Μάλιστα, μισθώθηκε πούλμαν που παρέλαβε κόσμο από την Κοζάνη και τη Βέροια.
Για αυτό το αντάμωμα ειδικά από τα Αλωνάκια Κοζάνης κατέφθασαν τα Μωμο’έρια, για να παρουσιάσουν το εθιμικό δρώμενο που επιβίωσε στα χωριά της Ματσούκας στην Τραπεζούντα του Πόντου και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.