Σε έξι συλλήψεις ποινικών και αντιεξουσιαστών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση προχώρησε σήμερα, Τρίτη, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού, Γρεβενών και Λάρισας.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τους συλληφθέντες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ως πυροτεχνουργοί και φέρονται να προμήθευαν με εκρηκτικές ύλες τους συγκατηγορούμενούς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠ.ΕΘ.Α ο ένας είναι πυροβολητής του στρατού ξηράς που είχε υποβάλει την παραίτηση του και ο δεύτερος οπλουργός της Π.Α. «σε μακρά αναρρωτική άδεια».
Η υπόθεση αφορά στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., είχε στηθεί ένα «δίκτυο» ποινικών και αναρχικών που φέρεται να εμπλέκεται σε πέντε βομβιστικές επιθέσεις, ανάμεσά τους και η αποστολή του παγιδευμένου φακέλου πριν από λίγες ημέρες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν αν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενέργειες αυτές είχε ένας 36χρονος αντιεξουσιαστής, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν ποινική εμπλοκή σε ληστείες και είχε κατηγορηθεί και για σχέσεις με την τρομοκρατία.
Αυτό που εξετάζεται συγκεκριμένα αν ο εν λόγω άνδρας, κατά την παραμονή του στη φυλακή, δημιούργησε το εν λόγω «δίκτυο» για την πραγματοποίηση επιθέσεων, δίνοντας τους στόχους και επιλέγοντας τα σημεία που θα χτυπήσουν.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.
Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:
1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πολεμικό τυφέκιο,
- 3 πιστόλια,
- περίστροφο,
- καραμπίνα,
- εξαρτήματα όπλων,
- ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
- κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
- μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
- 2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
- χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται».
Το χρονικό των επιθέσεων
Στην πιο πρόσφατη υπόθεση, ο παγιδευμένος φάκελος που είχε παραδοθεί στο γραφείο της προέδρου εφετών, περιείχε ζελατοδυναμίτιδα και είχε αποσταλεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο σύζυγός της τον θεώρησε ύποπτο, ο φάκελος παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική και εξουδετερώθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος Εφετών και παραλήπτρια του φακέλου με τα εκρηκτικά είχε χειριστεί υπόθεση ενός εκ των ατόμων που βρίσκονται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας.
Η επίθεση σε τράπεζα στα Πετράλωνα είχε γίνει στις 25 Ιανουαρίου. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε εκραγεί λίγα λεπτά μετά τις 03.00 τα ξημερώματα και είχαν προκληθεί μόνο υλικές ζημιές.
Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα, το 1984, είχε δολοφονηθεί από την «17 Νοέμβρη» ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η επίθεση του Ιανουαρίου είχε και συμβολικό χαρακτήρα.
Η δεύτερη υπόθεση για την οποία εξετάζεται η εμπλοκή τους αφορά στην έκρηξη χειροβομβίδας σε ΙΧ αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.
Την ώρα της έκρηξης το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο πάρκινγκ στο Χαϊδάρι. Τότε οι δράστες πιθανότατα άφησαν απασφαλισμένη τη χειροβομβίδα στο παρμπρίζ του μαύρου τζιπ του σωφρονιστικού και εξαφανίστηκαν, ενώ αμέσως μετά σημειώθηκε η έκρηξη.
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος που έγινε στόχος υπηρετεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού και είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στα κελιά των κρατουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Τέλος πιθανή θεωρείται η εμπλοκή των ατόμων και σε επίθεση που είχε γίνει στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στην είσοδο τεχνικής εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει έργο στο Ολυμπιακό Στάδιο.
«Ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι για να στοχοποιηθεί ο διεφθαρμένος ρόλος των κατασκευαστικών εταιρειών», έγραφε ο συντάκτης της προκήρυξης που είχε δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο.
Εκείνο το πρωινό ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχε καλέσει στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, και είχε δηλώσει ότι είχε ακούσει μια δυνατή έκρηξη. Αργότερα διαπίστωσε φθορές στην τοιχοποιία και εσωτερικά στην γκαραζόπορτα.
Δίπλα στο μοτέρ της γκαραζόπορτας βρέθηκε μικρός κρατήρας καθώς και διασκορπισμένα καλώδια. Από την ΕΛ.ΑΣ. είχε διαπιστωθεί πως η έκρηξη οφειλόταν σε εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί από την μέσα πλευρά στο μοτέρ του γκαράζ. Την ευθύνη για τα χτυπήματα αυτά είχε αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».