Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου έφτασαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα τρακτέρ που συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας και πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ των αγροτών, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους.
Κατά πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα protothema.gr, στο τραπέζι αναμένεται να πέσει ως πρόταση η υλοποίηση κινητοποιήσεων με τρακτέρ μέσα στις γύρω πόλεις.
Υπενθυμίζεται ότι επίκειται προς τα τέλη του μήνα νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Θεσσαλούς αγρότες για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel», ενόψει και των τελικών προτάσεων των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων.
Παράλληλα, εκτός από τον Πλατύκαμπο, συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και στα μπλόκα άλλων περιοχών. Αργότερα μέσα στη μέρα θα συσκεφθούν οι αγρότες στις Σέρρες και στον Έβρο, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Πέλλας.
Τις επόμενες μέρες (πιθανόν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου) αναμένεται να γίνει νέα πανελλαδική σύσκεψη, που θα καθορίσει τη συνολική στάση, την οποία θα κρατήσουν οι αγρότες. «Αν αποχωρήσουμε, θα το κάνουμε συντεταγμένα, έτσι όπως ξεκινήσαμε. Ο αγώνας δεν θα σταματήσει εδώ» λένε μέλη της Επιτροπής.
Από εκεί και πέρα, η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στο ύψος κόμβου Πορταριάς θα κλείσει την Παρασκευή από τις 19:00 ως τις 21:00 και την Κυριακή 10:00-20:00.
Τα μπλόκα Μαλγάρων και Χαλκηδόνας μάζεψαν τα τρακτέρ και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους Εύζωνες, όπου θα πηγαίνουν με τα οχήματα τους κάθε φορά που θα κλείνουν το σημείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί να κλείσουν τα σύνορα σήμερα, Πέμπτη.
Στο μπλόκο Δερβενίου θα γίνεται συμβολικός αποκλεισμός καθημερινά μέχρι Κυριακή στις 13:00-13:30.
Στον Έβρο, τα τελωνεία του Ορμενίου και των Καστανεών παραμένουν ανοιχτά και από το απόγευμα θα αποφασισθεί εάν θα κλείσουν, μόνο για την διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων.
Εντωμεταξύ, οι αγρότες του νοτίου Έβρου σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τονίζουν, ότι συνεχίζουν τον αγώνα και ότι προσανατολίζονται να συμμετέχουν στη μηχανοκίνητη πορεία, που προγραμματίζεται να γίνει στις 28 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, με την συμμετοχή φορέων της περιοχής.
Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης
Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης προβλέπει η απόφαση της ΕΕ που αφορά 127.232 γεωργούς και 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το συνδυασμό γεωπολιτικών φαινομένων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα γεγονότα που επηρεάζουν την παραγωγή και τα έσοδα των γεωργών, αξιοποιείται η δυνατότητα που δίνει ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2024/587 σχετικά με παρέκκλιση όσον αφορά στην εφαρμογή του Προτύπου για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ) 8 «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία».
Η παρέκκλιση αφορά στην πρώτη απαίτηση (υποχρέωση αγρανάπαυσης) του ΚΓΠΚ 8 και περιορίζεται στο έτος υποβολής αιτήσεων 2024.
Οι άλλες τρεις απαιτήσεις βάσει του προτύπου ΚΓΠΚ 8 που παρατίθενται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης σχετικά με τη διατήρηση χαρακτηριστικών του τοπίου, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το έτος υποβολής αιτήσεων 2024.
Βάση της δυνατότητας αυτής, οι παραγωγοί που υπόκεινται στο εν λόγω πρότυπο μπορούν να πληρούν την απαίτηση για «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων, που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», χωρίς να δεσμεύσουν γη με αγρανάπαυση και αντί αυτού να διαθέσουν τουλάχιστον 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης:
- για καλλιέργειες που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και/ή
- για εμβόλιμες καλλιέργειες χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Επισημαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών.