Με τη συμμετοχή 150 ατόμων και με την 8μελή ορχήστρα του Θωμά Κωνσταντίνου ένα καράβι από τη Μικρασία βγήκε στην Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Χορού της πόλης. Το μοναδικό αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες, μια ιδέα του Ζαχαρία Καρούνη, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική και τη σκηνοθετική επιμέλεια, παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας.
Η μουσικοχορευτική παράσταση Καράβι μικρασιάτικο βγήκε στην Καλαμάτα ήταν ένα νοσταλγικό πολιτισμικό ταξίδι στη γη της Μικράς Ασίας, με τα βιώματα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες που ρίζωσαν στη γη της Καλαμάτας.
Κυρίως όμως, όπως σημειώνει ο ίδιος ο Ζαχαρίας Καρούνης, απέδειξε πώς «μια χούφτα άνθρωποι μπορούν να ενώσουν όλη την Πελοπόννησο και να δημιουργήσουν βήμα έκφρασης για τόσο πολύ κόσμο». Η αναφορά του ήταν στο Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας, ο οποίος φιλοξένησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Κίου, το Σύλλογο Ποντίων Αργολίδας «Παναγία Σουμελά», τον Μικρασιατικό Σύλλογο Γαστούνης και περιχώρων «Οι Ίωνες», τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου και τον Πολιτιστικό Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Σπάρτης «Χοροδρόμοι».
Στη σκηνή βρέθηκαν χορευτές και χορεύτριες παραδοσιακών χορών, ηθοποιοί, μουσικοί, η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας και η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας.
«Κοστούμια, τραγούδια, ατάκες, Καραγκιόζης, χορωδία, μουσικές, ορχήστρες, υφάσματα, φώτα, ήχος, βήματα, γκρίνιες, χαμόγελα, πλάκες, κούραση, βόλτες, φαγητά γεμίσανε τις μέρες μου. Έμεινα στον τόπο αυτό και τον γνώρισα καλύτερα απ’ ό,τι τον ήξερα. Η κούραση ήταν μεγάλη, όμως την μετρίαζε η αγάπη του συλλόγου και της προέδρου Ρούλας Μητράκου», ανέφερε ο Ζαχαρίας Καρούνης.
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΚΕ ΦΑΡΙΣ, και όλα δείχνουν ότι έγραψε ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, η οποία πριν από έναν και πλέον αιώνα μπολιάστηκε με το μικρασιατικό στοιχείο.