Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό του κόμματός του, υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή – το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε, μία από αυτές ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. «Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», εξήγησε.
Και πρόσθεσε: «Το σύμφωνο –το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ– αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς». Για τη δε τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή, σημειώνοντας ότι το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου» ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.
Αφού ζήτησε «να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκές, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση νομοθέτησε για να αντιμετωπίσει μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, «αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα». Και συνέχισε: «Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου».
Όπως είπε, η μεταρρύθμιση αυτή κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.
Εξήγησε ότι όσοι και όσες το επιθυμούν θα μπορούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο, όπως κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. «Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη» επισήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Αφού τόνισε ότι στόχος είναι η ενότητα και όχι ο διχασμός, υποστήριξε: «Ήταν τελικά η μεγάλη κεντροδεξιά ΝΔ που έκανε πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το κόμμα που περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας. Αναγνωρίζεται και διεθνώς».
Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ελληνική κοινωνία απείχε από ακρότητες, σημειώνοντας ότι υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση. «Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται, μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές. Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Μεγάλη πλειοψηφία πολιτών καταδίκασε και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία», είπε.