Από μια διαφορετική δεξαμενή αντλούμε σήμερα τη συνταγή που παρουσιάζουμε, και ανατρέχουμε σε ένα τεύχος που φέρει την υπογραφή του Ηλία Μαμαλάκη και μιας πλειάδας γιατρών του Πανεπιστημίου Κρήτης που ειδικεύονται σε ογκολογικά περιστατικά.
Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, ο αγαπημένος σεφ δηλώνει στο σημείωμά του ευτυχής που μπορεί να συμβάλει με την τέχνη του, και τονίζει το σύνθημα «νικάμε το νεόπλασμα».
Στο τεύχος, που τιτλοφορείται Νόστιμες συνταγές που φροντίζουν το έντερο των ανθρώπων με νεοπλασία (διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ), περιέχονται συνταγές που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ασθενών, ως αποτέλεσμα των ισχυρών θεραπειών.
ΥΛΙΚΑ
1 σφυρίδα 1½ κιλό ή 2 μικρότερες ίδιου βάρους |
1 φλ. τσαγιού ρύζι νυχάκι |
2 αυγά |
½ νεροπότηρο κρεμμυδόζουμο από 1 κρεμμύδι |
αλάτι |
για το αυγολέμονο
2 αυγά |
χυμός από 1½ λεμόνι |
Αγοράζοντας το ψάρι μας από τον ψαρά, του ζητάμε να μας το φιλετάρει και να αφαιρέσει από τα φιλέτα το δέρμα. Παίρνουμε όμως τα κόκαλα και τα κεφάλια μαζί μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα κόκαλα και τα κεφάλια σε μια κατσαρόλα με 1½ λίτρο νερό, για να πάρουμε τον ζωμό.
- Αφαιρούμε από τα φιλέτα ψαριού ό,τι κοκαλάκι βλέπουμε, κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ να γίνουν κιμάς.
- Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα δύο αυγά, το κρεμμυδόζουμο, το ρύζι και λίγο αλάτι.
- Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά και αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί 10’ στο ψυγείο.
- Πλάθουμε στη συνέχεια στρογγυλά μπαλάκια, τα στοιβάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε ετοιμάσει όσο να σκεπαστούν λίγο. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να μη «χορεύουν» στο βράσιμο, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25’.
- Φτιάχνουμε εν τω μεταξύ το αυγολέμονο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των δύο αυγών σε δύο μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μια απαλή μαρέγκα. Χτυπάμε και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν.
- Ενώνουμε τα ασπράδια με τους κρόκους και ρίχνουμε σιγά-σιγά το λεμόνι. Παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο αυγολέμονο, να πάρει τη θερμοκρασία.
- Αφαιρούμε το πιάτο από τα γιουβαρλάκια και ρίχνουμε το ζεστό αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα.
- Κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια την αναταράσσουμε, ώστε να γίνει το μίγμα ομοιογενές.
- Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια στα πιάτα.