Με φόντο τα F-35 έγινε η συνάντηση Μπλίνκεν–Γεραπετρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. «Μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Τόνισε ακόμα τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις, απαριθμώντας την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και τις πανδημίες, αλλά και τις κρίσιμες περιφερειακές συγκρούσεις, από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ, «με άμεσες εξωεδαφικές επιπτώσεις που υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια και απειλούν τις ζωές αθώων πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για ηθικές δεσμεύσεις «υπό την αιγίδα του Διεθνούς Δικαίου».
Για την Ελλάδα είπε ότι σήμερα διαθέτει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Προωθούμε την πολυμέρεια, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε ενεργά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παροτρύνουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και χαιρετίζουμε το διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Για το Μεσανατολικό είπε ότι η Αθήνα είναι σε θέση να εργαστεί εποικοδομητικά χάρη στις σχέσεις της τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες, με στόχο να αποτραπούν η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και η διάχυση των εχθροπραξιών. Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διεθνές συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Σχετικά με τα F-35 υποστήριξε πως η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών «αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική μας συνεργασία, όπως αυτή διέπεται από την MDCA».
Και συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας. «Αυτή η στρατηγική αλληλεπίδραση καθιστά τη διατλαντική μας σχέση και τον διμερή μας διάλογο πιο επίκαιρους. Μια σχέση με ιστορικό βάθος, σφυρηλατημένη από την κοινή μας αφοσίωση στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», υποστήριξε.