Στα διαδικτυακά… θρανία έχουν καθίσει μαθητές όλων των ηλικιών από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, οι οποίοι παρακολουθούν και φέτος μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στην ψηφιακή τάξη της φιλολόγου Γιώτας Ιωακειμίδου από τη Θεσσαλονίκη.
Οι ομογενείς μαθητές μαθαίνουν ορθογραφία, γραμματική αλλά και τη σημασία των λέξεων στα ποντιακά, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φιλόλογος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και συγγραφέας Γιώτα Ιωακειμίδου, υπενθυμίζοντας ότι «η ποντιακή διάλεκτος ήταν μια προφορική γλώσσα που σωζόταν στο διάβα χιλιάδων χρόνων, ενώ καταγράφτηκε και συνειδητοποιήθηκε μετά τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, αρχές του 20 αιώνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γιώτα Ιωακειμίδου δίδασκε για πολλά χρόνια, εθελοντικά, την ποντιακή διάλεκτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ενώ για τέταρτη χρόνια φέτος τη διδάσκει διαδικτυακά στους Έλληνες της Διασποράς. «Εμείς, η τρίτη γενιά, είμαστε ίσως η τελευταία γενιά βιωματικής γνώσης της ποντιακής διαλέκτου. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξουν νέοι ομιλητές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την Αυστραλία, η πρώην γραμματέας της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας Ρόμα Σιάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά της Γ. Ιωακειμίδου στην εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, η οποία χάνεται, ειδικά μεταξύ των νέων μελών σε οικογένειες Ποντίων.
Τα μαθήματα έχουν ήδη αρχίσει με 20 διδασκόμενους, από τους οποίους ορισμένοι δεν γνωρίζουν ούτε μία λέξη στα ποντιακά.
Τα μαθήματα που γίνονται κάθε Τρίτη, στις 19:00 ώρα Μελβούρνης και 10:00 ώρα Ελλάδας, είναι δωρεάν και ανοικτά σε όλους όσοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους ή ακόμα να να μάθουν από την αρχή.
«Η εκπαιδευτική περίοδος», σημειώνει η Γ. Ιωακειμίδου, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Στην ίδια διαδικτυακή τάξη μπορούν να βρεθούν επίσης συμμαθητές από άλλες χώρες εκτός Αυστραλίας, και από την Ελλάδα. Όλοι όσοι έχουν αγάπη για τον ποντιακό πολιτισμό και δίψα για μάθηση».
Η διαδικτυακή διεύθυνση μαθημάτων βρίσκεται εδώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σοφία Προκοπίδου