Στη διάσωση δύο φλαμίνγκο, τα οποία είχαν παγιδευτεί από πετονιά ψαρέματος στη Λέσβο προχώρησαν τα μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ) και μάλιστα ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, πολίτης που διερχόταν από τον υγρότοπο των Μέσσων προς την Αχλαδερή, εντόπισε τα δύο παγιδευμένα φλαμίνγκο και ειδοποίησε την ΠΟΔΑΖ. Δύο διασώστες από το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας, έσπευσαν στο σημείο για τον απεγκλωβισμό των δύο πτηνών και απελευθέρωσαν το ένα φλαμίνγκο χωρίς κανένα τραύμα ή πρόβλημα. Το δεύτερο πτηνό όμως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα και μεταφέρθηκε στην Εστία των προσκόπων στο Μόλυβο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν τραυματισμένο από αγκίστρια.
Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τροφή και νερό και την επόμενη μέρα, ύστερα από επικοινωνία με τα μέλη του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην Αθήνα για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.
Αφού τοποθετήθηκε σε ειδικό κουτί για αποστολή, παραδόθηκε στο καράβι από Μυτιλήνη για Πειραιά απ’ όπου το παρέλαβαν οι εθελοντές της «ΑΝΙΜΑ» και πλέον του παρέχεται ειδική φροντίδα.
Το νησί με τους 65 υγρότοπους
Ας σημειωθεί ότι η Λέσβος είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους στην Ελλάδα, μετά την Κρήτη. Μερικοί μόνο από αυτούς τους 65 υγρότοπους στο σύνολο τους, είναι οι γνωστοί: Αλυκή Καλλονής και Πολυχνίτου, το έλος Ντίπι-Λάρσου, η εκβολή του Τσικνιά, του Βούβαρη, της Τσιχλιώντας και της Φανερωμένης, η λιμνοθάλασσες Μέσσων, στις Εννιά Καμάρες και των Παρακοίλων, η λιμνοδεξαμενή του Μολύβου και του Κεραμίου και το φράγμα Πυθαρίου.
Στην πλειονότητά τους εντοπίζονται στα παράλια του Κόλπου Καλλονής, της Γέρας και στη Δυτική χερσόνησο του νησιού. Ειδικά αυτοί της Δυτικής Λέσβου, παρότι σχετικά μικροί, συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό δίκτυο που υποστηρίζει μοναδικούς οργανισμούς, φυτά και ζώα των υγροτόπων.
Μάλιστα, τα πουλιά που διέρχονται από το δυτικό άκρο της Λέσβου, το εκλαμβάνουν σαν τη συνέχεια της Μικράς Ασίας.
Οι υγρότοποι αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και τροφής για όσα είδη πουλιών αναπαράγονται στην περιοχή με τα φρύγανα και τις πετρώδεις πλαγιές, λειτουργώντας σαν πραγματικός μαγνήτης και για τους επισκέπτες παρατηρητές πουλιών και φύσης.
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνουν εξορμήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.