Ελληνιστική πόλη της Καρίας και κατά τα βυζαντινά χρόνια πόλη της επαρχίας της Φρυγίας Πακατιανής (κατά τον Συνέκδημο του Ιεροκλή) η Άττουδα στα τουρκικά διατηρεί το ελληνικό της όνομα (Attouda). Βρίσκεται κοντά στο χωριό Χισάρ στην επαρχία Ντενιζλί στη νοτιοδυτική Μικρασία.
Η πόλη αυτή που γράφει… Έλληνες παντού, προτάθηκε από τη Σχολή Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Παμούκαλε ως «Καλύτερο Χωριό Τουρισμού», στο πλαίσιο της αντίστοιχης πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο IHA, ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου Σερκάν Μπερτάν δήλωσε ότι η πρωτοβουλία «εστιάζει στην ανάπτυξη του τουρισμού σε αγροτικούς προορισμούς που υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και διατηρούν τις παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».
Όπως εξήγησε, στο «δίκτυο» αυτό περιλαμβάνονται χωριά που έχουν πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, και ταυτόχρονα «είναι υποδείγματα αγροτουρισμού καθώς προστατεύουν και προωθούν τις αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής που βασίζονται στην ύπαιθρο και την κοινότητα».
Άλλες ελληνικές (ή με ελληνικό χρώμα) πόλεις που έχουν προταθεί ως «Καλύτερα Χωριά Τουρισμού» είναι η Σινασός στην Καππαδοκία, το Πυργί (Μπιργκί) στην επαρχία Σμύρνης και ο Κιρκιντζές κοντά στην Έφεσο.
Όπως ανέφερε ο Σερκάν Μπερτάν, η αρχαία Άττουδα και το χωριό Χισάρ που βρίσκεται στο λόφο ανατολικά ανακηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος Α’ βαθμού το 1988. Το μουσείο είχε ιδρυθεί ήδη από το 1963, ενώ το 2013 ανακηρύχθηκε αστικός αρχαιολογικός χώρος Α’ βαθμού – το Τμήμα Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παμούκαλε διεξάγει επιφανειακές έρευνες.
Σχετικά με το τι προσδοκούν οι τοπικοί φορείς από την ένταξη στο δίκτυο των «Καλύτερων Χωριών Τουρισμού», ο πρύτανης ανέφερε ότι βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, ώστε η πρόσβαση στη χρηματοδότηση να γίνει πιο εύκολη και να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις.