Ένα από τα αξιοθέατα της σημερινής Τραπεζούντας, της Trabzon όπως είναι ευρέως γνωστή (για πόσο ακόμα… συζητείται), είναι η Βίλα Καπαγιαννίδη για τους Έλληνες, Αρχοντικό του Κεμάλ για τους Τούρκους, η οποία είναι εντυπωσιακή κάθε εποχή, ακόμα και όταν το λευκό των εξωτερικών τοίχων γίνεται ένα με το λευκό τοπίο.
Πρόκειται για τη θερινή κατοικία του τραπεζίτη Κωνσταντίνου Καπαγιαννίδη. Χτίστηκε το 1906 στο λόφο Σοούκ-Σου (Soğuk Su), δηλαδή στο Κρυονέρι, 8 χλμ από το κέντρο της πόλης. Η περιοχή αποτέλεσε θέρετρο των πιο πλούσιων ανάμεσα στους πλούσιους Έλληνες της πόλης.
Στην πρώτη του επίσκεψη στην Τραπεζούντα, το 1924, ο Κεμάλ πήγε στο αρχοντικό αλλά δεν φιλοξενήθηκε, όπως έγινε τον Νοέμβριο του 1937 και τον Ιούνιο του 1937, για δύο νύχτες. Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1937, όταν αποφάσισε να χαρίσει όλη την περιουσία του στο τουρκικό έθνος, από τη συγκεκριμένη έπαυλη ετοίμασε μια λίστα με τα περιουσιακά του στοιχεία, την οποία απέστειλε στον πρωθυπουργό.
Το κτήριο φέρει τις επιρροές της ευρωπαϊκής και Δυτικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και χρησιμοποιεί επιδεικτικά ευρωπαϊκά σύμβολα. Στο ισόγειο είναι το σαλόνι, μια αίθουσα αναψυχής, η τραπεζαρία και ο ξενώνας. Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένα γραφείο, ένα master υπνοδωμάτιο, μια αίθουσα αναμονής και μια αίθουσα συσκέψεων. Στον δεύτερο όροφο βρίσκονται δύο μικρά δωμάτια.
Επίσης, στο εσωτερικό της έπαυλης εκτίθενται τα έπιπλα και ο εξοπλισμός της παλιάς κατοικίας, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα του Μουσταφά Κεμάλ.