Από το περσικό chorba προέρχεται η λέξη σουρβά (ή σιρβά ή τσορβά ή σορβά) της ποντιακής διαλέκτου, που περιγράφει τη σούπα από αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο σιτάρι (κορκότον).
Η βασικότερη συνταγή είναι με πασκιτάν ή γιαούρτι στραγγισμένο, βούτυρο, κρεμμύδι και δυόσμο.
Ήταν η κυριότερη σούπα στον Πόντο και γι’ αυτό παρουσιάζει τις περισσότερες παραλλαγές. Το σιτάρι μερικές φορές είναι ανάμικτο με φασούλα (φασουλοσίρβ΄), με ρύζι και λάδι (πριντζοσίρβ΄).
Σορβά λέγεται επίσης η σούπα με ρύζι ή πουλγούρ΄ (πλιγούρι) και φασόλια, καθώς και η σούπα με γιαούρτι και ρύζι ή πλιγούρι ή κορκότα (ξυγαλέναν σιρβάν), ή η σούπα με καλαμποκίσια κορκότα και φασόλια.
Πιο διάσημη συνταγή απ’ όλες αυτή του τανωμένου σορβά, που αποτελεί την ιδανική… απάντηση στο κρύο, είναι θρεπτική και έχει απλά υλικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Θωμά Σαββίδη, αποτελεί τη ναυαρχίδα της ποντιακής διατροφής.