Τη στιγμή που στην Ελλάδα αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι από επιπλοκές που οφείλονται στην Covid-19 και στη γρίπη, προβληματισμό προκαλούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το φαινόμενο δεν είναι… ενδημικό, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «απίστευτα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», τονίζοντας ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν τα σκευάσματα που σώζουν ζωές.
Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές αυξημένη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.
Τα τελευταία χρόνια η έρευνα για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για την επιστημονική κοινότητα, με πάρα πολλές δημοσιεύσεις.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο και σχεδιάστηκε από το Harvard School of Public Health έδειξε ότι στις ΗΠΑ οι πολίτες είναι διστακτικοί είτε γιατί επιθυμούν να γίνει περισσότερη έρευνα είτε επειδή θεωρούν ότι μιας και έχουν κάνει το εμβόλιο στο παρελθόν ή έχουν νοσήσει προστατεύονται επαρκώς σε περίπτωση μιας λοίμωξης.
Σε άλλη μελέτη που έγινε επίσης στις ΗΠΑ, από την ομάδα των συμμετεχόντων που δεν σκόπευαν να εμβολιαστούν, το αντρικό φύλο, οι πολιτικές πεποιθήσεις, η λήψη αντιγριπικού εμβολίου τα τελευταία 5 έτη, το άγχος σχετικά με τη νόσηση από κορονοϊό και οι περισσότερες γνώσεις γι’ αυτόν, είχαν μεγαλύτερη συσχέτιση με την τελική τους απόφαση.
Στην Ελλάδα το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι διαθέσιμο από τον περασμένο Οκτώβριο. Μπορεί να το επιλέξει οποιοσδήποτε ενήλικας, με σύσταση τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας ιδίως για όσους και όσες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ειδικότερα: άτομα 60 ετών και άνω, άτομα με ανοσοκαταστολή, εγκυμονούσες, άτομα 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου, καθώς και επαγγελματίες υγείας.
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός με το μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB 1.5 που υπάρχει στη διάθεσή μας είναι αποτελεσματικός ως προς τη σοβαρή νόσηση και για τη νέα υποπαραλλαγή που έχει προσφάτως αυξήσει πολύ τα ποσοστά της παγκοσμίως, την JN.1».