Επτά χρόνια πριν, το 2017, μια είδηση έπεσε σαν βόμβα στην κοσμική Αθήνα. Ο Αλέξης Μάρδας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, σε ηλικία 75 ετών. Ο Mάρδας δεν είχε επικοινωνία με τους δικούς του εδώ και αρκετές ημέρες, και τελικά συγγενείς του τον αναζήτησαν και κάλεσαν την αστυνομία για να εισέλθουν στο σπίτι του, όπως και έγινε.
Σίγουρα αυτό το τέλος το έχουμε διαβάσει και ζήσει με πολλούς συνανθρώπους μας. Αλλά για έναν άνθρωπο που έζησε μια ζηλευτή, ξεχωριστή ζωή, που οι περισσότεροι μόνο από τα έντυπα την βλέπαμε, αυτό το φινάλε έμοιαζε πικρό.
Από την άλλη, ξέχωρα από τη ζωή του καθενός, είναι δικαιωμά του πότε θα κλείσει την πόρτα του σπιτιού του για να μείνει μόνος του. Συν ότι τα τελευταία χρόνια ήταν κοινό μυστικό ότι ο επιχειρηματίας είχε προβλήματα υγείας.
Για όλα φταίει η Φυσική
Γεννημένος στις 5 Μαΐου 1942 στην Αθήνα και «παιδί θαύμα» στη Φυσική όταν ήταν έφηβος, μετακόμισε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960 και το 1963 γνώρισε τον Brian Jones των Rolling Stones. Το γνωστό συγκρότημα του ανέθεσε τότε να βρει τρόπο να συνδέσει τον ήχο με τα φώτα για τις ζωντανές εμφανίσεις τους.
Την ίδια περίοδο έγινε φίλος και με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί έργων τέχνης Indica στο Λονδίνο, και οι δυο τους συγκατοικούσαν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Bentinck.
Εκεί, το 1966, γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Τζον Λένον, που του έδωσε και το παρατσούκλι «Magic Alex» λόγω των εντυπωσιακών του γνώσεων πάνω στην τεχνολογία και τη Φυσική. Ο Λένον πολύ συχνά τον αποκαλούσε και «γκουρού». Ο Μάρδας έγινε μόνιμο μέλος της ομάδας των Beatles, ακόμη και μετά το τέλος των περιοδειών τους. «Ίσως επειδή ο ίδιος ο Λένον τον είχε συστήσει ως «γκουρού» σε πολύ κόσμο, ο Μάρδας συμπεριφερόταν και ως τέτοιος. Εγώ δεν τον αντιμετώπιζα έτσι, πίστευα πως ήταν απλώς ένας τύπος με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες», είχε πει κάποτε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ.
Το 5ο μέλος
Με τον ΜακΚάρτνεϊ –το αντίπαλο δέος του Lennon στο γκρουπ–, οι σχέσεις του Μάρδα δεν ήταν οι καλύτερες, όπως θα φανεί αργότερα. Απλώς λόγω Λένον ανέχονταν ο ένας τον άλλον.
Το 1967 οι Beatles σκέφτηκαν να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφεύγουν εκεί από την πίεση της τεράστιας δημοσιότητας και να το χρησιμοποιούν ως ένα μέρος όπου θα μπορούσαν ανενόχλητοι να κάνουν ναρκωτικά, αναφέρει το beatlesbible.com.
Ωστόσο τα μέλη του συγκροτήματος δεν γνώριζαν πως εκείνη την περίοδο η χώρα είχε χούντα. Το νησί ήταν η Αγία Τριάδα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Εύβοια, και το σχήμα του θυμίζει κιθάρα. Η αγοραπωλησία ναυάγησε, αλλά ο Λένον, ο ΜακΚάρτνεϊ, ο Χάρισον και ο Ρίνγκο Σταρ απολαμβάνουν διακοπές στην Ελλάδα, πηγαίνουν στην αγαπημένη Ύδρα του Μάρδα.
Λίγα χρόνια πριν, ο Τζον Λένον που είχε ορκιστεί ότι δεν θα βάλει ποτέ ξανά γραβάτα, το πράττει αφού είναι κουμπάρος στο γάμο του Μάρδα με την Ευφροσύνη Δοξιάδου, κόρη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη.
Τον συνοδεύει η Γιόκο Όνο –ακόμη και σήμερα λένε ότι του την γνώρισε ο Μάρδας–, ενώ παρών στο γάμο είναι και ο Τζορτζ Χάρισον με τη σύζυγό του. Ο ΜακΚάρτνεϊ κατά καιρούς είχε αφήσει υπόνοιες ότι ο Μάρδας είχε συνεννοηθεί με την τότε σύζυγο του Λένον, Σύνθια, να τους «πιάσει» με τη Γιόκο Όνο και να δώσει το διαζύγιο. Άλλοι λένε ότι το παραπάνω το έστησαν από κοινού Λένον-Μάρδας. Ὀπως και να ‘χει, λίγο πριν από το τέλος των Beatles, o Μάρδας είχε αναλάβει την Apple Electronics με πολλές ιδέες του να μην υλοποιούνται ποτέ.
Greek playboy
Με τον Λένον κράτησε επαφές ως το τέλος του. Ο Μάρδας είχε γίνει μέλος του διεθνούς τζετ σετ με επιχειρήσεις που είχαν να κάνουν ακόμα και με αγορά και πώληση πανάκριβων αυτοκινήτων.
Ερωτεύεται και χωρίζει διάφορες καλλονές, της εποχής όπως η Τζόαν Κόλινς ή η Τζέιν Σέιμουρ, ενώ θα πει «ναι» ξανά στο γάμο, όταν ερωτεύεται την Τάνια Τρύπη.
Είμαστε στις αρχές των ’90s. Εκείνος οδεύει προς τα 50 αλλά παραμένει γοητευτικός. Εκείνη έχει εκτοξευτεί στην πρώτη γραμμή με επιτυχίες και βραβεία στο σινεμά, στην τηλεόραση και το θέατρο. Η νεαρή τότε ηθοποιός γράφει στυλιστική ιστορία στο γάμο που γίνεται –πού αλλού;– στην Ύδρα.
Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, αλλά άφησε πίσω μια κόρη, τη Μαρίνα Μάρδα.
Και μετά; Πάντως όχι η ανάπαυλα του πολεμιστή. Ο Μάρδας προσπαθεί να στήσει μια εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών όπως την ονειρευόταν, σε ένα εγχείρημα που του στοίχισε πολλά λεφτά και τον άφησε με επίσης πολλά χρέη. Το σπίτι στην Ύδρα χάθηκε, και ο ίδιος από ένα σημείο και μετά αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Σιγά-σιγά απομονώνεται. Ηθελημένα; Κανείς δεν γνωρίζει. Απλώς η πρώτη στραβοτιμονιά του «Μάτζικ Άλεξ» αποδείχθηκε και η μοιραία του.
Σπύρος Δευτεραίος