Την αποκάλυψη ότι οι Ισραηλινοί ευθύνονται για ένα άνευ προηγουμένου φονικό κύμα στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο φορτηγά, υποδομές και ανθρώπους που σχετίζονται με τα ιρανικά όπλα, κάνει το Reuters.
Το πρακτορείο επικαλείται έξι πηγές – ανάμεσά τους ένας Σύρος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και ένας διοικητής στον περιφερειακό συνασπισμό που υποστηρίζει τη Δαμασκό. Και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ έχει αλλάξει στρατηγική μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που είχε σαν συνέπεια τα διαδοχικά πλήγματα σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο.
Παρόλο που οι Ισραηλινοί εδώ και χρόνια χτυπούν στόχους στη Συρία που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ιράν –ακόμα και σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου–, αυτή τη φορά οι αεροπορικές επιδρομές είναι πιο φονικές.
Διοικητής στον περιφερειακό συνασπισμό και δύο άλλες πηγές είπαν στο Reuters το Ισραήλ εγκατέλειψε τους σιωπηρούς «κανόνες του παιχνιδιού» που χαρακτήριζαν προηγουμένως τα πλήγματά του. Πλέον φαίνεται να είναι λιγότερο… συγκρατημένο και να μην υπολογίζει εάν θα υπάρξουν βαριές απώλειες για τη Χεζμπολάχ.
«Κάποτε έριχναν προειδοποιητικά πυρά: χτυπούσαν κοντά στο φορτηγό, οι άνδρες μας θα έβγαιναν από το φορτηγό και τότε εκείνοι χτυπούσαν το φορτηγό», είπε ο διοικητής, περιγράφοντας τις ισραηλινές επιδρομές σε μεταφορές όπλων που έκανε η Χεζμπολάχ πριν από τις 7 Οκτωβρίου.
Και πρόσθεσε: «Τώρα αυτό τελείωσε. Το Ισραήλ εξαπολύει πιο φονικές, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεταφορές ιρανικών όπλων και αντιαεροπορικών συστημάτων στη Συρία. Τους βομβαρδίζουν όλους κατευθείαν. Βομβαρδίζουν για να σκοτώσουν».
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 5 Ιανουαρίου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε πως η οργάνωση έχει χάσει «έναν αριθμό μαχητών σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία σε διάφορα μέρη τους τελευταίους τρεις μήνες».
Και πρόσθεσε: «Είχαμε μια φόρμουλα πριν από την επιχείρηση “Πλημμύρα του Αλ Άκσα” [σ.σ. η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου]· αν σκότωναν έναν από τους αδελφούς μας στη Συρία, θα απαντούσαμε στο μέτωπο του Λιβάνου το οποίο ήταν ήρεμο. Ουσιαστικά οι όροι αυτής της φόρμουλας έχουν αλλάξει. Γιατί; Επειδή όλο το μέτωπο έχει ανάψει τώρα».
Ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών αποκάλυψε στο Reuters πως κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής επλήγη αμυντικός εξοπλισμός προτού ακόμη οι στρατιώτες προλάβουν να τον εγκαταστήσουν. Τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει το Ιράν προκειμένου να μεταφέρει όπλα, είναι σχεδόν συνεχώς εκτός λειτουργίας λόγω πληγμάτων.
«Το Ισραήλ λέει στον [Σύρο πρόεδρο Μπασάρ] αλ Άσαντ: επιτρέπετε στους Ιρανούς και στη Χεζμπολάχ να μεταφέρουν όπλα και να οχυρώνονται, άρα θα διακόψουμε τη γραμμή ζωής σας και θα βρεθείτε στριμωγμένος» τόνισε η ίδια πηγή.
Πάντως το Ισραήλ έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν επιδιώκει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στον Λίβανο ή στη Συρία.
Παρά την εντατικοποίηση των πληγμάτων, ο συριακός στρατός –που είχε μεγάλη εξάρτηση από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ενώ πολεμούσε τους αντάρτες στη διάρκεια του εμφυλίου– δεν έχει απαντήσει. «Δεν θέλουμε να θέσουμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης ή ανοικτού πολέμου με το Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών.
Άλλωστε, όπως είπαν δύο από τις πηγές του Reuters, ο Μπασάρ αλ Άσαντ λόγω των απειλών του Ισραήλ μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει αποφύγει να στηρίξει τη Χαμάς. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από το πρακτορείο, ωστόσο άλλη πηγή του δήλωσε πως το ισραηλινό μήνυμα ουσιαστικά είχε αποδέκτη τη Χεζμπολάχ. «Έλαβε σοβαρά την απειλή, καθώς θα της είχε κοστίσει ό,τι είχε φτιάξει στη Συρία τα τελευταία χρόνια», εξήγησε.