Μια ενενηντάχρονη γυναίκα ανασύρθηκε χθες ζωντανή από τα συντρίμμια σπιτιού που κατέρρευσε στη Σούσου, στο άκρο της χερσονήσου, πέντε μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 126 ανθρώπους στην κεντρική Ιαπωνία, την 1η Ιανουαρίου.
Η γυναίκα είχε τις αισθήσεις της, ήταν σε θέση να απαντά καθαρά στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο –πάνω από 300 χλμ μακριά, σε ευθεία γραμμή–, έπληξε σκληρά τη χερσόνησο Νότο στον νομό Ισικάουα, μια στενή λωρίδα γης που εκτείνεται 100 χλμ στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Προκάλεσε καταρρεύσεις δεκάδων κτηρίων και κατέστρεψε πολλούς δρόμους.
Η ισχυρότατη δόνηση, που ακολουθήθηκε από εκατοντάδες μετασεισμούς, προκάλεσε κάπου χίλιες κατολισθήσεις και εκτεταμένες πυρκαγιές, ειδικά στην Ουατζίμα, όπου οι Αρχές φοβούνται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ωστόσο έγιναν σήμερα ακόμα δυσκολότερες, καθώς σημειώνονται χιονοπτώσεις.
Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζήσαντες κι ανθρώπους που απομονώθηκαν σε περιοχές όπου οι δρόμοι κόπηκαν, καθώς και να μοιράσουν τρόφιμα και εξοπλισμό σε αυτούς που έμειναν άστεγοι. Πέρα από τους 126 νεκρούς, οι Αρχές έκαναν επίσης λόγο για 560 τραυματίες και άλλους 222 ανθρώπους που συνεχίζουν να αγνοούνται, κυρίως στις πόλεις Ουατζίμα και Σούσου.
Κάπου 30.000 πολίτες βρίσκονταν χθες σε 366 χώρους υποδοχής που άνοιξαν οι Αρχές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση στην Ισικάουα.
Ο σεισμός της Πρωτοχρονιάς είναι ο πρώτος ο οποίος στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους στο αρχιπέλαγος έπειτα από εκείνον στο Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) το 2016, όταν είχαν χαθεί 276 ζωές και είχαν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές.
Η Ιαπωνία, πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταγράφονται πολλές από τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο. Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον φοβερό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, καταστροφή που άφησε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.
Εκείνος ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.