Ένα έθιμο με ρίζες στο Άργος του Πόντου (ένα χωριό κοντά στη Νεοκαισάρεια της Τοκάτης), το «κάψιμο του καλικάντζαρου», αναβίωσε την παραμονή των Φώτων στην πλατεία του Άνω Αγιάννη και στη Σεβαστή του Δήμου Κατερίνης.
Ο Άνω Αγιάννης (ή Τούμπα Αγιάννη) και η Σεβαστή είναι δύο χωριά της Πιερίας που δημιουργήθηκαν μετά το 1922 από Πόντιους πρόσφυγες. Το Άργος του Πόντου (σημερινή ονομασία Ardıçlı), από όπου κατάγονταν, ήταν το μόνο χωριό της περιοχής που δεν είχε εξισλαμιστεί.
Το έθιμο, σύμφωνα με τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Άργος» Άνω Αγίου Ιωάννη, αναβιώνει στο χωριό εδώ και 91 χρόνια, παλιότερα μάλιστα πραγματοποιούνταν σε κάθε γειτονιά:
Το κάψιμο του καλικάντζαρου στη Σεβαστή (πηγή: odelalis.gr)
«Οι παππούδες μας νήστευαν και μαζεύονταν με μια αγκαλιά ξύλα στις διασταυρώσεις των διάφορων γειτονιών. Άναβαν μια μεγάλη φωτιά, για να συμφιλιωθούν και να λυθούν οι μεταξύ τους παρεξηγήσεις.
»Υπήρχε ακόμη η δοξασία ότι τη συγκεκριμένη βραδιά τα κακά πνεύματα βγαίνουν στην επιφάνεια της γης και περιφέρονται προσπαθώντας να κάνουν κακό. Έτσι με τη φωτιά αυτήν τα έκαιγαν ή τα εμπόδιζαν να περάσουν στα σπίτια».