Πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ προκαλεί ο πόλεμος με τη Χαμάς σχεδόν τρεις μήνες μετά το ξέσπασμά του. Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπήρξε «μεγάλη ένταση» ανάμεσα στον αρχηγό του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χερτσί Χαλεβί, και ακροδεξιούς υπουργούς.
Αιτία η ανακοίνωση του στρατηγού για σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας στις 7 Οκτωβρίου.
Τα ισραηλινά μέσα περιγράφουν μια χαώδη κατάσταση· πηγή που συμμετείχε στη συνεδρίαση –η οποία τελικά διακόπηκε, με απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου–, είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan ότι επικράτησε «απόλυτη αναρχία».
Στην κυβερνητική συνεδρίαση επρόκειτο να εξεταστεί το σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο οι αξιωματικοί του στρατού «αποχώρησαν εξοργισμένοι», σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Ο στρατηγός Χαλεβί φέρεται να δέχθηκε σφοδρές φραστικές επιθέσεις επί προσωπικού. Ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης επέκριναν τη χρονική στιγμή που επελέγη για να αναγγελθεί η έρευνα (την οποία στηρίζει ο στρατός), καθώς ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Έντονες επικρίσεις προκάλεσε και η επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της έρευνας, του Σαούλ Μοφάζ· όταν ήταν υπουργός Άμυνας, το 2005, είχε επιβλέψει την απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον δύο ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέων εβραϊκών οικισμών στον παλαιστινιακό θύλακα και του εκτοπισμού –την ενθάρρυνση να «μεταναστεύσει», όπως το θέτουν– του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του. Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή.
Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στη μεταπολεμική εποχή στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα κυβερνούν ούτε η Χαμάς ούτε κάποια ισραηλινή πολιτική Αρχή.
Ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ –και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου–, φέρεται να κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την υποκίνηση της επίθεσης «με πολιτικά κίνητρα», τονίζοντας πως δεν έχει ξαναδεί τέτοιες συμπεριφορές σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου.
Η εφημερίδα Times of Israel εικάζει πως η εξέταση από το στρατό των σφαλμάτων και των παραλείψεών του θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση την κυβέρνηση να ερευνήσει τα δικά της λάθη που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. Επικριτές του Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον του μια μακρά πολεμική σύγκρουση, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.