Μόνο λίγο καιρό… ξαποσταίνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς με βάση τη προσωρινά στοιχεία της Eurostat τον Δεκέμβριο αυξήθηκε εκ νέου, στο 3,7%, μετά την πτώση του τον Νοέμβριο (2,9%). Αντίστοιχα ανοδική είναι και η εικόνα στην Ευρωζώνη, στο 2,9% από 2,7% τον Νοέμβριο.
Η αύξηση των τιμών του καταναλωτή εκτιμάται ότι επηρεάζεται από τη διακοπή των επιδοτήσεων στην ενέργεια και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ΕΚΤ στις αποφάσεις που λαμβάνει για την πορεία των επιτοκίων.
Οι δε τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα παραμένουν τσουχτερές, και ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων από το αυξανόμενο κόστος των μεταφορικών λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή και των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που αναγκάζει τις εταιρείες να επιλέγουν άλλα, πιο κοστοβόρα δρομολόγια.
Η Eurostat αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν στο υψηλό 7,6%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν στο 3,6% (από 2,4%), ενώ επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης των τιμών στην ενέργεια κατά 4% (από -7,2%).
Ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 3,3% από 2,8% που ήταν έναν μήνα πριν.
Euro area #inflation at 2.9% in December 2023, up from 2.4% in November. Components: food, alcohol & tobacco +6.1%, services +4.0%, other goods +2.5%, energy -6.7% – flash estimate https://t.co/QZz4tmlxHl pic.twitter.com/fnriyV8YfF
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) January 5, 2024
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά στον δομικό πληθωρισμό ήταν σε Βέλγιο και Ιταλία (0,5%), στη Λετονία (0,9%) και στην Ολλανδία (1%).
Ισχυρές πιέσεις δέχονται η οικονομία της Γαλλίας (τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έκλεισε στο 4,1% από 3,9%, με τη μεγαλύτερη άνοδο σε ενέργεια και υπηρεσίες), όπως και η οικονομία της Γερμανίας (τον Δεκέμβριο υπήρξε ρεκόρ τριμήνου, στο 3,8% από 2,3% έναν μήνα πριν).
Ανακοπή στην καθοδική πορεία του πληθωρισμού παρατηρείται και στην Ισπανία, όπου τον Δεκέμβριο παρέμεινε σταθερός στο 3,3%.