Τη βεβαιότητα ότι ο τάφος στη Βεργίνα δεν άνηκε στον Φίλιππο Β΄ αλλά στον Μέγα Αλέξανδρο εξέφρασε η ιστορικός και βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε συνεντεύξεις της στο δεύτερο τεύχος των Τετραδίων Πολιτισμού και στην ΕΡΤ.
Η ίδια επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το μόνο πραγματικό, μεγάλο πράγμα που έχω κάνει είναι η θέση μου πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Βεργίνα» και παραθέτει έξι επιχειρήματα για να υπερασπιστεί τον ισχυρισμό της. Αυτά είναι:
- Το ελαφαντοστέινο ομοίωμα του Αλέξανδρου.
- Την παράσταση στη ζωφόρο που δείχνει μια δράση η οποία για να αποτυπωθεί έπρεπε προηγουμένως να έχει συμβεί.
- Την αρχική επιθυμία του Μακεδόνα να ταφεί στον τόπο του.
- Το χρονικό κενό από την ταφή στο σημείο που ξέρουμε, μέχρι να κατασκευαστεί το μαυσωλείο.
- Το ύψος του νεκρού που, όπως λέει, πως δεν μοιάζει με του πατέρα, αλλά περισσότερο με του ίδιου του Αλέξανδρου.
- Τον χουντίτη, ένα ορυκτό της Αιγύπτου που βρέθηκε στον τάφο.
Για το τι την οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα, η ίδια τόνισε στην ΕΡΤ ότι «όταν ο Ανδρόνικος μίλησε για τον Φίλιππο, του είπα “Βρε Μανώλη”, με τον οποίο ήμουνα φίλη, “πώς είναι δυνατόν άγαλμα βασιλέως βασιλεύοντος, δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να είναι μέσα σε τάφο;” Γιατί το βρήκε το ελεφαντοστούν άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα στον τάφο, τον λεγόμενο του Φιλίππου. Και ο Ανδρόνικος μου απάντησε: “Bρε Ελένη, ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια. Τελεία και παύλα”.
»Να σας πω την ιστορία. Όταν ο Ανδρόνικος βρίσκει τον τάφο καταλαβαίνει ότι είναι βασιλικός και ξέρει και ποιας εποχής. Αλλά στην εποχή αυτή ανήκουν τρεις βασιλιάδες, ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Αρριδαιός. Πεπεισμένος ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια, ο Αρριδαίος ήταν απόλεμος, άρα ο μόνος ο οποίος έμενε δια της εις άτοπον επαγωγής, είναι ο Φίλιππος. Και έτσι βγήκε ο τάφος του Φιλίππου του Β’.
»Όταν βρήκανε την Αμφίπολη και ψάχνανε στην Αμφίπολη τον τάφο του Αλεξάνδρου, αναρωτήθηκα γιατί εφόσον είναι στην Αλεξάνδρεια τον ψάχνετε; Λοιπόν όλα τα κείμενα –και είναι καμιά εικοσαριά– αναφέρονται για τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια. Όλα είναι τουλάχιστον δύο τρεις αιώνες μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου.
»Σαν ιστορικός που είμαι, έπιασα τα κείμενα αυτά και είδα ότι το ένα σχεδόν αντιγράφει το άλλο και εφόσον τον ζητάνε στην Αμφίπολη, σκέφτηκα ίσως να ψάξουμε μήπως είναι αλλού».