Τριάντα αρχαιότητες επιστράφηκαν στην Ελλάδα μετά την κατάσχεσή τους από την Εισαγγελία του Μανχάταν. Τα αντικείμενα παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit, ο ομογενής Matthew Bogdanos (αντιεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Μανχάταν), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού Γεωργίου Διδασκάλου, του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.
Δυο λόγια για τον ομογενή Ματθαίο (Μάθιου) Μπογδάνο, που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellines.com, ο Ματθαίος Μπογδάνος είναι συγγραφέας, βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν και συνταγματάρχης στο Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Μάλιστα, κατάφερε να σώσει τους αρχαίους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, που είχαν λεηλατηθεί.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, κι από παιδί, μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του στο Μανχάταν.
Έχει πτυχίο Κλασικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Bucknell, πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό Κλασικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Columbia και μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Μελέτες από τη Στρατιωτική Σχολή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε ηλικία 19 ετών εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών. Από την ενεργό υπηρεσία αποσύρθηκε το 1988 προκειμένου να εργαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι εφημερίδες τον αποκαλούν «πίτμπουλ» για τον αγώνα και την επιμονή που επιδεικνύει προκειμένου να ξεσκεπάσει εγκληματίες. Στη δεκαετία του 1990 ηγήθηκε διαφόρων αποστολών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στα σύνορα του Μεξικού, τη Νότια Κορέα, τη Λιθουανία, τη Γουιάνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.
Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2001, εντάχθηκε σε μια ειδική ομάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, όπου τιμήθηκε με χάλκινο αστέρι για τη συνεισφορά του κατά της Αλ Κάιντα.
Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Αφρική και το Ιράκ όπου και ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη λεηλασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ. Το 2009 επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει τη θητεία του εκεί.
Το περιοδικό Time τον έχει αποκαλέσει «Κυνηγό των κλεμμένων θησαυρών».
Αφού κατάφερε να ξεσκεπάσει το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας αλλά και το κύκλωμα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αποκάλυψε όλα τα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Interpol και στη Χάγη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους του απένειμε το μετάλλιο National Humanities για το σημαντικό έργο του στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προσπάθειά του να ανακτήσει περισσότερους από 6.000 αρχαιολογικούς θησαυρούς του μουσείου του Ιράκ από οκτώ χώρες.