Όταν ήταν μόλις 14 ετών, ο Κώστας Ντάντος άρχισε να φτιάχνει ένα κολάζ με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες που ήξερε στη Νέα Νότια Ουαλία. Έντεκα χρόνια αργότερα, το κολάζ του μεγάλωσε και συμπεριέλαβε, όχι μόνο την Αυστραλία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Παράλληλα, κατέγραψε όλους τους ελληνικούς συλλόγους στη Νέα Νότια Ουαλία, τις ελληνορθόδοξες ενορίες στη Μακεδονία, τους Έλληνες της Αιγύπτου, των Σκοπίων, της νότιας Ιταλίας, της βόρειας Θράκης, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στις αρχές του 20ού αιώνα και πολλά άλλα.
Περήφανος, όπως είχε δηλώσει στην ομογενειακή ιστοσελίδα Νέος Κόσμος, που είναι «Αυστραλός, Έλληνας, Ελληνομακεδόνας, Ελληνοθεσσαλός και Μικρασιάτης», άρχισε να φτιάχνει το κολάζ καθώς του άρεσαν τα δημογραφικά στοιχεία, η ιστορία, η γεωγραφία, η ελληνικότητα και η αρχιτεκτονική.
«Βρήκα τη μοναδικότητα στην αρχιτεκτονική και τις τοποθεσίες των ελληνορθόδοξων εκκλησιών συναρπαστική. Γνωρίζω Έλληνες από όλο το Σίδνεϊ και το Νιούκαστλ, έτσι έχω πάει σε πολλές εκκλησίες γύρω από αυτές τις περιοχές κι έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους. Αρχικά ήταν ένα κολάζ με φωτογραφίες και στην πορεία άρχισα να προσθέτω περισσότερες πληροφορίες σε ένα υπολογιστικό φύλλο, όπως η ιστορία της κάθε εκκλησίας, οι προστάτες άγιοι και άλλα πράγματα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την έρευνά του, σήμερα υπάρχουν 172 ελληνικές εκκλησίες στην Αυστραλία, ενώ συνολικά στον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 1.300 ενορίες, εκτός από αυτές της Ελλάδας και Κύπρου.
Σε συνέντευξή του στην επίσης ομογενειακή ιστοσελίδα The Greek Herald, ο Κώστας Ντάντος χαρακτήρισε τη χαρτογράφηση των ελληνικών εκκλησιών ανά τον κόσμο ως «εξαντλητική και διασκεδαστική», αφού, όπως ανέφερε υπάρχουν χώρες χωρίς κατάλογο εκκλησιών, ένα πρόβλημα που τώρα διορθώθηκε χάρη στην έρευνά του.
«Απλώς μου φάνηκε γελοίο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα μέρος που να αναφέρει όλες τις εκκλησίες σε καμία ελληνική ή μη ελληνική ιστοσελίδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Δεν ήταν εύκολο να χαρτογραφήσω κάθε εκκλησία και μοναστήρι στον κόσμο σήμερα. Μερικοί από τους εκκλησιαστικούς καταλόγους ήταν ξεπερασμένοι και ορισμένες επισκοπές δεν είχαν πραγματικά ιστότοπο. Έπρεπε να ελέγξω μέσω χαρτογραφικών πηγών, ακόμη και από αεροφωτογραφίες σε μεγάλα τμήματα πόλεων, απλώς για να εντοπίσω μια ελληνική εκκλησία, να τη βρω στον χάρτη και να πάρω μια φωτογραφία για να βεβαιωθώ ότι ήταν η σωστή», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Οι Έλληνες είναι παντού!»
«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που βρήκα μέσα από αυτό το έργο είναι ότι οι Έλληνες είναι πραγματικά παντού, εκτός από την Ανταρκτική. Και υπάρχει ελληνική διασπορά ακόμη και σε χώρες που δεν προωθούν ή δεν υποστηρίζουν πολύ την πολυπολιτισμικότητα. Ακόμη και σε αυτές τις χώρες, οι Έλληνες εξακολουθούν να κρατούν τη σημαία μας με περηφάνια», είπε, δείχνοντας ενδεικτικά τη Ζάμπια, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Βενεζουέλα και την Καμπότζη.
Όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι στη Νέα Νότια Ουαλία
Θέλοντας να επεκτείνει την προσπάθεια απεικόνισης της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ακόμη λίστα, αυτή τη φορά με τους ελληνικούς συλλόγους της Νέας Νότιας Ουαλίας σε μια μοναδική βάση δεδομένων, που είναι προσβάσιμη σε όλους μέσω του διαδικτύου.
Βασικό του μέλημα ήταν η καταγραφή τους, αφού κατά την έρευνά του διαπίστωσε ότι για πολλούς συλλόγους που παραμένουν ή όχι ενεργοί, υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου πληροφορίες στο διαδίκτυο.
«Κάτι που με λυπεί πραγματικά είναι ότι ορισμένοι σύλλογοι “πεθαίνουν” ή έχουν ήδη “πεθάνει” λόγω έλλειψης μελών και έλλειψης ενδιαφέροντος από τις νεότερες γενιές των ομάδων», σημείωσε στην ιστοσελίδα Νέος Κόσμος.
Κάτι που αρχικά ξεκίνησε ως μια μικρή λίστα στο Microsoft Word, αυξήθηκε σταδιακά, καθώς ο 25χρονος ανακάλυπτε ολοένα και περισσότερες ομάδες μέσω των συνομιλιών του με άλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας.
«Οι κύριοι τρόποι μέσω των οποίων έμαθα για τους διάφορους συλλόγους ήταν μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους από την ευρύτερη κοινότητα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και παλιά άρθρα στις εφημερίδες», ανέφερε.
Ελπίζει ότι η λίστα μπορεί να εδραιωθεί ως ένα κεντρικό αποθετήριο αρχειοθέτησης όλων των συλλόγων και να λειτουργήσει ως ένα εύκολα προσβάσιμο εργαλείο αναζήτησης, μέσω του οποίου θα αναδεικνύονται οι μεγάλες συνεισφορές των ελληνικών κοινοτήτων της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Σημείωσε ότι είναι αποφασισμένος να τηρεί τη λίστα όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη, ενώ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πραγματοποιούσε «συνεχείς προσαρμογές», αποζητώντας επίσης «προσθήκες και διορθώσεις από διάφορους παροικιακούς φορείς».
Διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στα κοινά, επί του παρόντος, υπηρετεί ως πρόεδρος της Αδελφότητας Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» Νέας Νότιας Ουαλίας, γραμματέας του Παμμακεδονικού Συλλόγου, γραμματέας της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας «Καραϊσκάκης» και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Μακεδονικής Αδελφότητας Newcastle «Παύλος Μελάς» (Pavlos Melas).
* Για περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) σχετικά με την ιστοσελίδα του Κώστα Ντάντου με τα έργα χαρτογράφησης που σχετίζονται με την ελληνική κοινότητα, καθώς και με τους Έλληνες του εξωτερικού, πατήστε εδώ.
⇒ Πηγές: neoskosmos.com, greekherald.com