Επιστολή στην οποία εκφράζει την αναστάτωση και τη δυσαρέσκειά της συνέταξε μια Ελληνοαυστραλή μαθήτρια στη σχολική κοινότητα του Northcote High, στη Μελβούρνη, με αφορμή την ισχυρή πιθανότητα να σταματήσει να διδάσκεται το μάθημα των Νέων Ελληνικών, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου, που έχουν εγγραφεί για το σχολικό έτος 2024.
Η ομάδα «διάσωσης» της διδασκαλίας των νεοελληνικών «Φάρος», μετά από συνάντηση εκπροσώπων της με τον διευθυντή του σχολείου Chris Jones, στις αρχές Νοεμβρίου, απεύθυνε έκκληση-προτροπή προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους να επιλέξουν το μάθημα των Νέων Ελληνικών, διασώζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα διδασκαλίας.
Στην κατεύθυνση αυτήν, η μαθήτρια του Northcote High, Ελένη (Λένα) Ντούνια κατέθεσε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της ως μια έφηβη Ελληνοαυστραλή που βρήκε την ελληνική ταυτότητά της μέσα από το μάθημα που παρακολούθησε επί δύο χρόνια στο σχολείο, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της ομογενειακής ιστοσελίδας «Νέος Κόσμος».
Στην επιστολή με την οποία εύχεται να μην σταματήσει το πρόγραμμα, η Ελένη έδωσε τον τίτλο «Η ελπίδα μιας νεαρής μαθήτριας».
«Επιτρέψτε μου να συστηθώ.
»Ονομάζομαι Λένα και το ελληνικό μου όνομα είναι Ελένη. Ο πατέρας μου είναι ελληνικής καταγωγής και πρώην μαθητής του Northcote High, η μητέρα μου είναι Ασσύρια από το Ιράκ. Όταν ξεκίνησα να φοιτώ στο Northcote High πέρυσι, δεν με ενδιέφερε και πολύ η ελληνική μου κληρονομιά, αλλά μετά από μια μακρά συζήτηση με τον πατέρα μου και τον θείο μου αποφάσισα να επιλέξω τα Νέα Ελληνικά ως γλώσσα στο Northcote High. Αυτά τα δύο χρόνια άλλαξαν εντελώς τη ζωή μου και θα ήθελα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία που απέκτησα χάρη στο Northcote High.
»Τα Ελληνικά είναι ένα από τα πιο ευχάριστα μαθήματα για μένα, έχω μάθει τόσα πολλά από κάθε άποψη, πολιτιστικά, γλωσσικά και για την πλούσια ιστορία της χώρας. Όλα αυτά με έφεραν πολύ πιο κοντά στις ελληνικές μου ρίζες. Ποτέ δεν πίστευα ότι η Ελλάδα είχε τόσο σημαντική ιστορική αξία για τον Δυτικό πολιτισμό, είναι τα θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας μας σήμερα. Η επιτυχία αυτού του μαθήματος οφείλεται επίσης στον ενθουσιασμό, τις γνώσεις και την υπομονή του καθηγητή μου».
«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτά που έζησα, έμαθα και απόλαυσα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια».
«Η αδελφή μου, Εμμανουέλα, ξεκινάει του χρόνου στο Northcote High, οπότε ανέλαβα το ρόλο του πατέρα και του θείου μου για να την πείσω να παρακολουθήσει τα Νέα Ελληνικά, όπως έκανα εγώ. Προς μεγάλη της απογοήτευση, τα Ελληνικά δεν θα προσφέρονται του χρόνου, είναι εξαιρετικά απογοητευμένη καθώς έχει δει την εξέλιξή μου, είναι κρίμα που αυτή και άλλοι μαθητές δεν θα μπορέσουν να έχουν την ίδια εμπειρία με εμένα.
»Το Northcote High ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία που είχε εισαγάγει την ελληνική γλώσσα στο πρόγραμμα σπουδών του. Σύμφωνα με την Άννα Χατζηνικολάου «η ελληνική γλώσσα εισήχθη στα κρατικά μας σχολεία στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και το Northcote High ήταν ένα από αυτά.
»Λέμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και στην περίπτωσή μου αυτό ισχύει. Ο μπαμπάς μου έκανε Νέα Ελληνικά και έχει πολλές ωραίες αναμνήσεις από αυτό, εγώ κάνω επίσης Νέα Ελληνικά και πραγματικά το απολαμβάνω, αλλά η αδελφή μου, όπως και άλλα παιδιά της ηλικίας της δεν θα έχουν αυτή την ευκαιρία.
»Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι κρίμα που το Northcote High δεν συνεχίζει την παράδοσή του. Αυτό είναι που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
»Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το Northcote High έχει κάνει τόσο καλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια έχοντας τα Ελληνικά στο πρόγραμμα σπουδών του.
»Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στους μαθητές του 2024 και για χρόνια αργότερα την εμπειρία της ελληνικής γλώσσας, όπως τη βίωσαν τόσοι πριν από εμάς».
Πηγή: neoskosmos.com