Τα φασόλια με τα λάχανα είναι σίγουρα πολύ δημοφιλής συνδυασμός της ποντιακής κουζίνας, το λαχανόρυζο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα πιάτα, κι αυτή η θρακιώτικη συνταγή που τα παντρεύει όλα αυτά μαζί δεν μπορεί παρά να προστεθεί στο μενού κάθε οικογένειας που αγαπά το παραδοσιακό φαγητό.
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι σίγουρα το τουρσί, βασικό συστατικό (και) της θρακιώτικης κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
500 γρ. φασόλια |
½ λάχανο τουρσί |
2 μεγάλες ντομάτες |
1 φλ. ελαιόλαδο |
2 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι |
1 φλ. ρύζι |
2 ποτήρια νερό |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουσκεύουμε τα φασόλια από την προηγούμενη το βράδυ και την επόμενη τα βράζουμε με το μισό λάδι, βάζοντας στην κατσαρόλα νερό ίσα για να τα σκεπάσει. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ψιλοκόβουμε το τουρσί, το πλένουμε με κρύο νερό και το στραγγίζουμε.
- Σοτάρουμε το λάχανο σε άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, την ντομάτα κομμένη σε κομματάκια και το κόκκινο πιπέρι.
- Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Τοποθετούμε σε ένα ταψί όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το νερό και το ρύζι.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30’.