Τα σαλιγκάρια, τα κοχλίδα δηλαδή, ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που έχουν είτε φανατικούς φίλους είτε φανατικούς εχθρούς – δύσκολα θα πει κάποιος ότι είναι αδιάφορος απέναντί τους.
Ένας καλός λόγος για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας είναι το ότι δίνουν μόνο 80 θερμίδες ανά 100 γρ.!
Αποτελούν ωστόσο και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ιδανικά και για περιόδους νηστείας, όπως μας λέει και η ποντιακή μούσα:
Αρ’ έρθεν η Σαρακοστή, θα τρώγωμε κοχλίδα,
’ς σα έμορφα τα δάχτυλα σ’ ιγέβνε δαχτυλίδια.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι μακεδονίτικη, και με μια πιο… ελεύθερη προσέγγιση θα την λέγαμε και «Σαλιγκάρια στιφάδο».
ΥΛΙΚΑ
30-40 σαλιγκάρια |
15 ξερά κρεμμύδια για στιφάδο |
2 ντομάτες τριμμένες |
2 φλ. νερό |
αλάτι |
κόκκινο πιπέρι |
μπαχάρι |
2 φύλλα δάφνης |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε τα σαλιγκάρια σε ένα πλατύ σκεύος για να αερίζονται και τα ταΐζουμε για δύο ημέρες με αλεύρι ώστε να καθαρίσουν. Μετά τα πλένουμε πολύ καλά τουλάχιστον 3-4 φορές.
- Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και τα βράζουμε για 10’. Το νερό αυτό το πετάμε.
- Τα ξεπλένουμε και τα ξαναβράζουμε για 15’. Από αυτό το νερό, αφού στραγγίξουμε τα σαλιγκάρια, κρατάμε ένα φλιτζάνι.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο λάδι, ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε τρίψει προηγουμένως στον τρίφτη, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι.
- Μόλις χυλώσει η σάλτσα ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, το νερό και το ζουμί που είχαμε κρατήσει, τη δάφνη και το μπαχάρι, και βράζουμε για 40’.