Το έθιμο «βάρβαρα» (ή «βαρβάρα») τήρησαν για μια ακόμη χρονιά τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς, το απόγευμα της Κυριακής.
Οι Μικρασιάτες κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στα τρίστρατα των χωριών και των πόλεων παρασκεύαζαν τα βάρβαρα ζητώντας μ’ αυτό τον τρόπο βοήθεια για να γλιτώσουν από τις μολυσματικές ασθένειες.
Πρόκειται για ένα έθιμο που συνδέεται με την καλοτυχία και την ευρωστία. Τα συστατικά της συνταγής είναι στάρι, όσπρια, ξηροί καρποί, σταφίδες και μυρωδικά.
Η φωτιά στα καζάνια άναβε από νωρίς. Όταν το στάρι βράσει ρίχνονται τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, οι σταφίδες, η ζάχαρη και το καβουρδισμένο σουσάμι. Το μίγμα συμπληρώνεται με αμύγδαλα και καρύδια, λίγο καβουρδισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός και κανέλα για άρωμα.
Στα γραφεία των Μικρασιατών Λιβαδειάς το γλυκό έδεσμα προσφέρθηκε και φέτος την παραμονή της γιορτής, με την ευχή όλοι να έχουν μέλι και γάλα στη στράτα τους.