Εγκαινιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και δέους το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο στρατόπεδο «Παπάγου».
«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Ηρώων των Ενόπλων Δυνάμεων», προκειμένου να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς μας ήρωες. Σε εκείνους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον βωμό των ευγενών ιδανικών, δηλαδή της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στο χαιρετισμό του κατά την τελετή.
«Κλίνουμε το γόνυ στους αθάνατους ήρωες που πάλεψαν, πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά για να είμαστε εμείς σήμερα ανεξάρτητοι, ελεύθεροι, ζωντανοί. Και αυτό ακριβώς είναι που επιβάλλει την παρουσία όλων μας εδώ. Η διατήρηση “ζωντανής” της μνήμης των ηρώων, καθώς μέσα από αυτούς η Ελλάδα ανασταίνεται αθάνατη και δίνει στο κόσμο το παράδειγμα της αρετής της» υπογράμμισε.
Ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης
Στον χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών».
«Η μοναδικότητα αυτού του μνημείου», σημείωσε, «έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από αυτό καθ’ αυτό το μνημείο με την Αιώνια Φλόγα να καίει στην μνήμη και προς τιμήν όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε χώρο μνημείου καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Δεξιά κι αριστερά μας στις επιβλητικές επιτύμβιες πλάκες βρίσκονται χαραγμένα για πάντα τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Χωρίς βαθμούς, χωρίς Κλάδους προελεύσεως, χωρίς ειδικότητες, χωρίς τόπους που έπεσε ο καθένας».
Και συνέχισε: «121.692 ονόματα. 121.692 χιλιάδες Έλληνες. 121.692 ψυχές που έφυγαν για πάντα για την Ελλάδα πολεμώντας στα πεδία των Μαχών, για την προστασία και το μεγαλείο της».
«Όλοι αυτοί που τα ονόματά τους είναι από σήμερα εδώ και για πάντα, θα μας θυμίζουν ότι η θυσία για την Πατρίδα δεν είναι ποτέ μάταιη, στον διαρκή και αταλάντευτο υπαρξιακό αγώνα της για τα ιδεώδη της Ελευθερίας και το πανάρχαιο χρέος της να αντιμετωπίζει σ’ αυτήν εδώ την μικρή αλλά τόσο σημαντική γωνιά του πλανήτη με σθένος και αυταπάρνηση κάθε αντιξοότητα και κάθε επιβουλή, όπως επίσης να απαντά με αποφασιστικότητα και σθένος στις κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές, απ’ όπου κι αν προέρχονται» υπογράμμισε.
«Είναι», πρόσθεσε, «όμως και ένα μνημείο που δηλώνει υπόσχεση. Ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την υπόσχεση, την μεγάλη Υπόσχεση, την τηρούμε στο έπακρο, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν ισχυρές, πανίσχυρες και ικανές να διαφυλάττουν στο διηνεκές, αυτά για τα οποία έπεσαν όλοι αυτοί που σήμερα τιμούμε».
Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική στην είσοδο του στρατοπέδου, προκειμένου μελλοντικά να καταστεί επισκέψιμος χώρος στο ευρύ κοινό, σε σχολεία, σχολές, συλλόγους κλπ. και να αποτελέσει, όπως επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «έναν πυρσό μεταλαμπάδευσης της Ιστορίας μας για τις νεότερες γενιές».
Αιώνια 🌹Μνήμη🇬🇷ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Εγκαινιάστηκε σήμερα,Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους,στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα των 121.692 πεσόντων στους αγώνες του Έθνους έπεσαν υπέρ Πατρίδας. https://t.co/jpSqCw9kEr pic.twitter.com/83VnzWsOJ7— Ε🇬🇷Λ🇬🇷Λ🇬🇷Α🇬🇷Σ (@GRHellasGR) November 29, 2023
Με χρηματοδότηση του Ιάκωβου Τσούνη
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η πρωτοβουλία της κατασκευής του Μνημείου ανήκει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και υλοποιείται με χρηματοδότηση του αειμνήστου υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος με επιστολή του, διέθεσε το ποσό των 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν διέθεσε τα χρήματα για την ανακαίνιση του γραφείου του, αλλά πρότεινε προς την κόρη του εκλιπόντος υποστρατήγου, Αθηνά Τσούνη, να αλλάξει την δωρεά και να διαθέσει το παραπάνω ποσό για την ανέγερση του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο στρατόπεδο «Παπάγου». Η Αθηνά Τσούνη επέδωσε επιστολή με την οποία αποδέχτηκε την πρότασή του για την αλλαγή της δωρεάς.