Διαστάσεις παίρνει και εντός της Βρετανίας η απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαιτίας όσων δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στη βρετανική Βουλή, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του και επέμεινε ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου να μην συζητηθεί το ζήτημα των γλυπτών, γεγονός το οποίο η Ελλάδα αρνήθηκε.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο διαπληκτίστηκαν έντονα. Συγκεκριμένα, ο Σούνακ δέχτηκε ερώτηση από τον Στάρμερ και είπε χαρακτηριστικά ότι όταν αναλαμβάνουν οι άνθρωποι δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν.
Ο ηγέτης των Εργατικών, ακούγοντας τον Σούνακ σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός τα έχασε» και πρόσθεσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικός μας σύμμαχος, ένας σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει (ο Σούνακ) αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».
Τι έγραψε ο Τύπος
Για «διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού, χωρίς νόημα, που μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου» έγραψαν οι Financial Times, ενώ το Politico έκανε λόγο για «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ».
Από την πλευρά της, η ιταλική «La stampa» έγραψε ότι «στην κορυφή της βρετανικής κυβέρνησης ένας ενήλικος άνδρας συμπεριφέρθηκε έτσι, που μου θύμισε ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιρνε την μπάλα στο σπίτι του όταν οι υπόλοιποι αρνηθήκαμε να τον αφήσουμε να παίξει σέντερ φορ για 17ο διαδοχικό αγώνα».
Τέλος, το Bloomberg έκανε λόγο για «αυτογκόλ Σούνακ για τα Γλυπτά» και ότι προκάλεσε την οργή της Ελλάδας, βασικού συμμάχου για το μεταναστευτικό.
Έντονες αντιδράσεις και από τους Βρετανούς
Αρνητικά όμως έκρινε και ο βρετανικός λαός τους χειρισμούς Σούνακ, καθώς, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της YouGov, το 66% των Βρετανών έκρινε ότι η ματαίωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν λανθασμένη. Παράλληλα, στην ερώτηση αν τα Μάρμαρα θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, η πλειοψηφία απάντησε «Ναι».
Πρώτη ερώτηση: «Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή απόφαση ή τη λάθος απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».
Απαντήσεις
- Σωστή απόφαση 11%
- Λάθος απόφαση 66%
- Δεν ξέρω 22%
Δεύτερη ερώτηση: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Μάρμαρα του Έλγιν), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;».
Απαντήσεις
- Θα πρέπει να κρατήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη Βρετανία 15%
- Θα πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα 49%
- Δεν με πειράζει κανένα από τα δύο 26%
- Δεν ξέρω 10%
Τρίτη ερώτηση: «Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση, μαζί με τις ελληνικές αρχές, για το εάν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει ή όχι να επιστραφούν στην Ελλάδα;».
Απαντήσεις
- Η βρετανική κυβέρνηση 22%
- Το Βρετανικό Μουσείο (όπου εκτίθενται) 50%
- Άλλο 7%
- Δεν ξέρω 22%
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, Βρετανοί πολίτες έσπευσαν να στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα οποία ζητούν «συγγνώμη» για τη στάση του πρωθυπουργού τους.
Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».
Μητσοτάκης: «Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης»
Ατυχές γεγονός χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.
«Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο πρωθυπουργός.