Μεγάλες διαστάσεις τόσο στο εσωτερικό της Βρετανίας όσο και στην Ελλάδα έχει λάβει η απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο X (πρώην twitter) σήμερα οι τρεις πιο δημοφιλείς τάσεις στην Ελλάδα είναι τα hashtags #Σούνακ, #Παρθενώνα και #Sunak και φυσικά αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
Τα ΜΜΕ και στις δύο χώρες ανέδειξαν το θέμα υιοθετώντας στην πλειοψηφία τους κοινή προσέγγιση, ασκώντας κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό για την επιλογή του την οποία χαρακτηρίζουν πρωτοφανή καθώς συνοδεύτηκε και από την ακύρωση των μέτρων ασφαλείας που αφορούσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η Αθήνα έχει επιλέξει να ρίξει τους τόνους και να μην τροφοδοτήσει περισσότερο το ζήτημα ώστε να μην προκαλέσει γενικότερο πρόβλημα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Ως επιλογή που κινείται σε αυτό το κλίμα θεωρήθηκε και το αίτημα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Οι δύο άνδρες μίλησαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, ωστόσο συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων.
Όσον αφορά το unfair, όπως χαρακτηρίστηκε, του Σούνακ οι αναλύσεις που επιχειρούν να εξηγήσουν τη στάση του, κινούνται σε δύο πυλώνες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το εσωτερικό της Βρετανίας και το γεγονός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ο οποίος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το θέμα των Γλυπτών με μεγαλύτερη κατανόηση στις ελληνικές θέσεις.
Έτσι με την ακύρωση της συνάντησης η οποία στην ουσία ανακοινώθηκε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ προσπάθησε να στείλε ένα μήνυμα στους βρετανούς ψηφοφόρους ότι υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο και το δικαίωμά του να διατηρεί τους πολιτιστικούς θησαυρούς που φιλοξενεί στις προθήκες του.
Ωστόσο, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά την διπλωματική αγένεια που επέδειξε, η απόφασή του εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών δεν ενθουσιάστηκε με τη στάση του.
Στο κενό φαίνεται ότι έπεσαν και οι βρετανικές διαρροές που υποστήριζαν ότι υπήρξε συμφωνία με την ελληνική αντιπροσωπεία να μην συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Αθήνα άλλωστε διέψευσε κατηγορηματικά αυτή τη θέση καθώς όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση και τις απόψεις της για το θέμα, το οποίο είχε τεθεί και στις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον προηγούμενο βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Τέλος υπάρχουν και οι φωνές που συνδέουν την απρέπεια Σούνακ με τη φιλοτουρκική στάση που έχει υιοθετήσει καθώς, μεταξύ άλλων, πρωτοστατεί στην προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει Eurofighter. Την εξήγηση αυτή ενισχύουν και τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία υπάρχει στενή φιλική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς η Βρετανία στηρίζει την Τουρκία σε πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η απόκτηση των πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter.
Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός
Στο θέμα αναφέρθηκε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τακτική συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» την ακύρωση της συνάντησης, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι είχε και μια θετική πλευρά καθώς πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου».
Η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στο 3:40 του βίντεο που ακολουθεί.