Σειρά θεμάτων, όπως η απόρριψη αιτημάτων εξέτασης ή επανεξέτασης μαρτύρων, τα οποία «δημιουργούν υπόνοιες δυσπιστίας για την αμεροληψία της κ. προέδρου» από την έναρξη της δίκης τον περασμένο Ιανουάριο ως σήμερα, έθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, στο αίτημα εξαίρεσης κατά της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο συνήγορος επικέντρωσε την αίτηση εξαίρεσης στην άρνηση της προέδρου να του δώσει χρόνο να εξετάσει συγκεκριμένους μάρτυρες «τους πιο κρίσιμους για την υπόθεση και τον τρόπο που μπουζουριάσανε την Πισπιρίγκου» για την οποία είπε πως «ανάμεσα σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους είναι η μοναδική κατηγορούμενη για δηλητηρίαση με κεταμίνη».
Μάλιστα ο συνήγορος φανερά εκνευρισμένος είπε στην πρόεδρο: «Είναι δυνατόν να σας λέει ο συνήγορος θέλω να κάνω θεραπεία και να ζητάει να επανέλθει την επόμενη ο μάρτυρας και εσείς να απαντάτε “τελειώσαμε”, κατά τρόπο, τολμώ να πω ανήθικο. Διακόψαμε τέσσερις ημέρες όταν είχατε κόβιντ και δεν διακόψαμε για καρκίνο του συνηγόρου;».
Κατά τον Αλ. Κούγια, από την πολύμηνη διαδικασία με ευθύνη της προέδρου δεν διορθώθηκαν σοβαρές ελλείψεις της ανάκρισης και δεν δόθηκαν επιστημονικές απαντήσεις τόσο για την κεταμίνη όσο και επί άλλων θεμάτων. «Στην βιβλιογραφία υπάρχει μόνο μία περίπτωση δηλητηρίασης με κεταμίνη που αφορά έναν γιατρό που επί έναν χρόνο προσπαθούσε να σκοτώσει την σύζυγό του για να παντρευτεί άλλη γυναίκα, χωρίς τελικά να το καταφέρει».
Όπως είπε ο συνήγορος «αντί η πρόεδρος να φροντίσει ώστε να λυθούν τα ζητήματα της ελλιπούς δικογραφίας και ενώ εμένα μου στέρησε ουσιώδεις μάρτυρες, αφιέρωσε δυσανάλογα μεγάλο χρόνο για την εξέταση νοσηλευτριών τις οποίες ρωτούσε αν ήταν ψύχραιμη η κατηγορούμενη. Αν δηλαδή το να είναι ή όχι ψύχραιμη δημιουργεί ενδείξεις ενοχής. Τις ρωτούσε αν η κατάληξη της Τζωρτζίνας ήταν αναμενόμενη! Τις νοσηλεύτριες! Και εμένα δεν με άφησε να εξετάσω, του έκανα μόνο πέντε ερωτήσεις, αυτόν τον ανεκδιήγητο Ράικο (αναφέρεται στον καθηγητή Νίκο Ράικο, ο οποίος υπογράφει την τοξικολογική εξέταση). Δεν ήθελε να τον ταλαιπωρήσει να έρθει ξανά από την Θεσσαλονίκη; Αν είναι δυνατό».
Ο συνήγορος αναφερόμενος επίσης στην απόρριψη σειράς αιτημάτων που αφορούσαν διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων, είπε: «Είναι πρωτοφανές για δίκαια και λογικά αιτήματα, να εκδίδονται με συνοπτικές διαδικασίες, ομόφωνες αποφάσεις», υπονοώντας ότι η πρόεδρος ίσως ασκούσε επιρροή στα μέλη.
Ένταση κατά τη διαδικασία
Νωρίτερα υπήρξε ένταση ανάμεσα στην πρόεδρο του ΜΟΔ και τον συνήγορο, με αφορμή την δήλωση του Αλ. Κούγια ότι θέλει επιπλέον χρόνο για την σύνταξη της αίτησης εξαίρεσης κατά της προεδρεύουσας την διαδικασία.
Μετά 20λεπτη διακοπή που δόθηκε από το δικαστήριο, ο συνήγορος δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να καταθέσει την αίτηση και ζήτησε και άλλο χρόνο.
Πρόεδρος: Εμείς σας δώσαμε το χρόνο, όταν την ετοιμάσετε να τη καταθέσετε, να ξεκινήσει η απολογία της κατηγορουμένης.
Κούγιας: Της απαγορεύω να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή σας. Δεν απολογείται, υποβάλλει αίτηση εξαίρεσής σας. Θα απολογηθεί, ενώ τίθεται η πρόεδρος υπό αμφισβήτηση;
Πρόεδρος: Αφού δεν υποβάλατε αίτημα. Θα υποβάλλετε.
Κούγιας: Δεν θα απολογηθεί η κατηγορούμενη. Εγώ είμαι ο Θεός της ως συνήγορός της τώρα και θα κάνει ό,τι της πω εγώ. Θέλω χρόνο.
Πρόεδρος: Τι είστε ο Θεός της;
Κούγιας: Ελέγχω την συνείδησή της εντός της δικαστικής διαδικασίας.
Πρόεδρος: Γιατί δεν την είχατε έτοιμη;
Κούγιας: Γιατί είμαι κακός δικηγόρος!
Να απορριφθεί η αίτηση εξαίρεσης ζήτησε η εισαγγελέας
Να απορριφθεί η αίτηση εξαίρεσης και να κριθούν απαράδεκτοι οι λόγοι δυσπιστίας που επικαλείται η Ρούλα Πισπιρίγκου κατά της προέδρου του ΜΟΔ, ζήτησε στη συνέχεια η εισαγγελέας Έδρας.
Η εισαγγελική λειτουργός είπε πως το αίτημα που προέβαλε η κατηγορούμενη πρέπει να απορριφθεί καθώς, όπως είπε, δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα
«Η διατύπωση δυσπιστίας απαιτεί πραγματικά γεγονότα και όχι κρίσεις ως προς τον τρόπο διεύθυνσης της διαδικασίας. Αυτά τα γεγονότα σίγουρα δεν είναι η απόρριψη αιτημάτων» ανέφερε η εισαγγελέας η οποία διερωτήθηκε γιατί οι υπόνοιες μεροληψίας τής κατηγορουμένης στρέφονται μόνο στο πρόσωπο της προέδρου και όχι προς τα μέλη του δικαστηρίου αφού οι επίμαχες αποφάσεις επί των αιτημάτων ήταν ομόφωνες. Επίσης τόνισε πως και η ίδια ήταν αρνητική στην ικανοποίηση των επίμαχων αιτημάτων πλην όμως δεν στράφηκε και εναντίον της η αίτηση εξαίρεσης.
Η διαδικασία συνεχίζεται.