Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα κτηματομεσιτικά γράφεια στην Ίμβρο. Πολλές είναι και οι αγγελίες για πωλήσεις ακινήτων και οι διαδικτυακές αναζητήσεις για αγορά. Οι Τούρκοι δείχνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά παραδοσιακών κατοικίων στο νησί του βορείου Αιγαίου, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν. Και πληρώνουν καλά για να προσθέσουν στο πορτφόλιό τους ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο που είναι βέβαιο πως έχει αξία μεταπώλησης.
Ως εκ τούτου, ο τίτλος «Οργασμός του Real Estate στην Ίμβρο» σε ανάρτηση της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου, αν και στενάχωρος είναι κάτι παραπάνω από ακριβής.
«Η Ίμβρος ζει στον πυρετό των αγοροπωλησιων. Κτήματα πωλούνται, σπίτια πωλούνται. Όλα τα ακίνητα φαίνεται να είναι προς διάθεση. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας είναι γεμάτοι με πινακίδες γραφείων κτηματικών συναλλαγών. Πού οφείλεται αυτός ο πυρετός;
»Πρώτα στη γήρανση του πληθυσμού των Ιμβρίων που ζουν στην Ελλάδα και προβλέπουν πως η κτηματική τους περιουσία θα εξαφανισθεί κάποια στιγμή αφού οι κληρονόμοι τους, τις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται στα μητρώα της Τουρκίας ή εάν εμφανίζονται και μπορούν να κληρονομήσουν είναι υποχρεωμένοι να εκποιήσουν το κληρονομούμενο σε ένα έτος», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανάρτηση.
Οι Ίμβριοι που δεν έχουν την τουρκική υπηκοότητα δεν μπορούν να κληρονομήσουν περιουσία στο νησί. Αυτό αποτελεί πρόβλημα κυρίως στην περίπτωση των Ελλήνων Ιμβρίων ανδρών που δεν έχουν υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό.
Όταν δεν υπάρχει κληρονόμος ο οποίος διαθέτει τούρκικη υπηκοότητα, η περιουσία μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη περνάει στο τουρκικό Δημόσιο.
Το νησί θεωρείται παραμεθόριος περιοχή και άρα κανένας ξένος υπήκοος δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι εκεί.
Ακόμα για να επισκευάσει κάποιος το σπίτι του ισχύουν ένα σωρό περιορισμό. Τα ελληνικά χωριά στην Ίμβρο έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα από την τουρκική κυβέρνηση. Έτσι, τα ακίνητα πρέπει να αναπαλαιώνονται όπως ακριβώς ήταν αρχικά.
Στην Ίμβρο εκτός από πολύ στρατό και Έλληνες συναντά κανείς και Κούρδους μετανάστες.
Στο Κάστρο πολλοί Κούρδοι–μεταφέρθηκαν εκεί από το τουρκικό κράτος στο πλαίσιο συγκεκριμένης πολιτικής– έχουν πάρει τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και τα έχουν μετατρέψει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αλήθεια, αναρωτιέμαι εάν μπορεί το ελληνικό κράτος να κάνει κάτι που μέχρι σήμερα δεν έκανε γιατί δεν ήθελε ή γιατί δεν επιτρεπόταν; Υπάρχει τρόπος να προστατευτούν οι περιουσίες των Ελλήνων Ιμβρίων;
Πόπη Παπαγεωργίου