Ένα… άχαστο ραντεβού με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Ποντίων έχει κανονιστεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκριτείου. Εκεί πρόκειται να φιλοξενηθεί το φετινό Πανελλαδικό Φεστιβάλ που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), το 17ο κατά σειρά.
Η διοργάνωση έχει στο επίκεντρο της τη Συνθήκη της Λοζάνης, καθώς τον Ιούλιο συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την υπογραφή του κειμένου που, με μικρές εξαιρέσεις, σηματοδότησε το τέλος του ελληνισμού στις εστίες της Ανατολής.
«Χιλιάδες χορευτές, διαφορετικών γενεών, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας ανταμώνουν στην μεγαλειώδη αυτή διοργάνωση με ενωμένα τα χέρια τους, σε ένα χορό κυκλωτικό, γεμάτο δυναμισμό, πάθος, χαμόγελα, μεταλαμπαδεύοντας τα μηνύματα, τις αρετές και τις αξίες του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της αισιοδοξίας και της ενότητας. Είναι γενιές που σμίγουν αρμονικά και ως μια αδιάσπαστη ενότητα, μας παρέχουν την ευκαιρία να συμμετέχουμε μαζί τους, στο ταξίδι για την διατήρηση και διάδοση των ηθών, των εθίμων και εν γένει του πολιτισμού μας. Ξεδιπλώνοντας το νήμα της μνήμης, δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στην λήθη», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ΠΟΕ για το φεστιβάλ.
Η δε Κομοτηνή επελέγη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να δηλωθεί η συμπαράσταση στους ακρίτες που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Στο δρόμο, λοιπόν, προς το 17ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών οι προετοιμασίες των χορευτών και των χορευτριών είναι εντατικές· άλλωστε οι προηγούμενες διοργανώσεις έχουν βάλει ψηλά τον πήχη. Αυτό συνέβη και στο Κιλκίς, όπου έγινε ακόμα μια πρόβα. Οι σύλλογοι που θα λάβουν μέρος ανήκουν στον ΣΠοΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και θα παρουσιάσουν: ομάλι, ομάλ’, σαρικούζ, τυρφών, τρομαχτόν.
Η δε ορχήστρα που θα τους συνοδεύσει θα αποτελείται από τους: Θεόδωρο Κοτίδη (τραγούδι), Θεόφιλο Αγγελίδη (λύρα), Γιώργο Αντωνιάδη (κλαρίνο), Χαράλαμπο Κιτσονίδη (νταούλι), Δημήτρη Οταπασίδη (νταούλι) και Γιάννη Καμπά (ζουρνά).
Δείτε αποσπάσματα από την τελευταία πρόβα στο Κιλκίς:
Επίσης, ο ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου ανακοίνωσε ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 18 περιφερειακές πρόβες, από τρεις σε κάθε περιοχή, ενώ έγινε και μια τελευταία πρόβα για όσους και όσες έχασαν τις προηγούμενες. Επίσης, μια γενική πρόβα έγινε στη Λευκόβρυση Κοζάνης την περασμένη Κυριακή και η επόμενη θα γίνει στο ίδιο μέρος στις 19 Νοεμβρίου. Οι χοροί που θα παρουσιαστούν είναι: διπάτ’, τίκ’ μονόν, εμπροπίσ’, κοτς, σερανίτσα.
Στο δε Κλειστό Γυμναστήριο Κοκκινοχώματος στην Καβάλα έγινε η πρώτη πρόβα των συλλόγων του νομού, με τους χορευτές και τις χορεύτριες του ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να συνοδεύουν ο Βασίλης Τρίγκας στο νταούλι και ο Αντώνης Σιδηρόπουλος στη λύρα. Οι χοροί που θα παρουσιαστούν είναι: κοτσαγκέλ’, ουτσάι, καλόν κορίτσ’, πατούλα, λετσίνα.
Τέλος, ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» έδωσε μια γεύση από το χορό σέρρα που θα αποδοθεί από επιλεγμένους πυρριχιστές απ’ όλη την Ελλάδα: