Τα μαύρα λάχανα (Brassica oleracea, ποικιλία Acephala) δεν παράγουν κεφάλι-λάχανο, δίνουν όμως μεγάλο αριθμό πλάγιων φύλλων – τα γνωστά παραπούλια ή τσιμούλια ή λαχανίδες.
Στον Πόντο βρίσκονταν σε αφθονία, γι’ αυτό και η χρήση τους στην ποντιακή κουζίνα ήταν πολύ διαδεδομένη.
Με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συνδυάζονταν συνήθως με όσπρια. Και ως σαρμάδες, όμως, αποτελούσαν ένα πολύ αγαπημένο πιάτο.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φύλλα από μαύρα λάχανα |
¾ φλ. ρύζι τύπου Καρολίνα |
½ κιλό κιμά |
2 κρεμμύδια |
λίγο μαϊντανό |
1 ντομάτα |
αλάτι & πιπέρι |
1 φλ. ελαιόλαδο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεματίζουμε τα λαχανόφυλλα και τα στραγγίζουμε καλά.
- Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το μισό λάδι, το αλατοπίπερο και την ντομάτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα, βάζουμε λίγη από τη γέμιση, κλείνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να αγκαλιάσει τη γέμιση και τυλίγουμε ρολό.
- Τοποθετούμε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα κοτσάνια από τα φύλλα κι επάνω βάζουμε σε στρώσεις τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλ. λάδι και 2 φλ. νερό. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο κι αφήνουμε να βράσουν για περίπου 60’ σε μέτρια φωτιά.