Σχεδόν 4.400 κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού έχουν καταγραφτεί στο Σουδάν όπου μαίνεται πόλεμος για πάνω από έξι μήνες – πάνω από 100 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.
Στο Χαρτούμ, όπου παραμένουν εκατομμύρια άνθρωποι, και στις πολιτείες Αλ Τζαζίρα, νοτίως της πρωτεύουσας, και Γκανταρέφ που γειτονεύει με την Αιθιοπία προς νότο –πρόκειται για δύο περιοχές στις οποίες συνωστίζονται εσωτερικά εκτοπισμένοι–, το υπουργείο Υγείας κατέγραψε «1.049 κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 73 θανάτων».
Σε ό,τι αφορά την επιδημία του δάγκειου πυρετού που πλήττει εννέα πολιτείες –αλλά όχι το Χαρτούμ– έχουν καταγραφεί «3.316 μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων 49 θανάτων». Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για «2.152 ασθενείς και 33 νεκρούς στην Γκανταρέφ», την ώρα που τα νοσοκομεία στις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες έχουν πρακτικά τεθεί εκτός λειτουργίας.
Από την πλευρά του ο ΟΗΕ κάνει λόγο για επιδημία ιλαράς και κρούσματα ευλογιάς και πολιομυελίτιδας.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, από τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 9.000 νεκροί –ο αριθμός αυτός είναι το δίχως άλλο πολύ υποτιμημένος–, και σχεδόν 6 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, την ώρα που βασικές υποδομές έχουν πια διαλυθεί.
Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Την Πέμπτη άρχισαν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι δυο στρατηγοί έστειλαν αντιπροσώπους στην Τζέντα για επαφές με Αμερικανούς και Σαουδάραβες μεσολαβητές.
Ωστόσο κάθε συμφωνία που έχει κλειστεί από τον Απρίλιο έχει καταρρεύσει· η εκεχειρία δεν τηρήθηκε παρά μόνο για μερικές ώρες.
Αυτή τη φορά οι συνομιλίες ξανάρχισαν με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είχε γενικά πολλά ερείσματα στο Σουδάν τα χρόνια που ασκούσε τη εξουσία ο δικτάτορας Όμαρ ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε το 2019.
Την τρίτη ημέρα του πολέμου που ξέσπασε στις 9 Οκτωβρίου το υπουργείο Εξωτερικών του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Μπουρχάν ανακοίνωσε πως «αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις» της αφρικανικής χώρας με το Ιράν και ότι οι δύο πλευρές εργάζονται προκειμένου να «ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες τους στο εγγύς μέλλον».
Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση τη Χαμάς· η Σαουδική Αραβία φέρεται να μην έχει καθόλου καλές σχέσεις με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, καθώς θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στο εμιράτο του Κατάρ, αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή του Κόλπου.