Τους τρόπους με τους οποίους το ποντιακό θέατρο μπορεί να συμβάλει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου συζήτησαν μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στη 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις Σταυρού Θεσσαλονίκης «Παιδική Εξοχή».
Με σχεδόν 200 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, τη φετινή χρονιά η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και την ευθύνη της ανέλαβε κατά βάση η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων νομού Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του αντίστοιχου Σ.Πο.Σ.
Κύριες θεματικές ενότητες ήταν η Συνθήκη της Λοζάνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της, καθώς και το ποντιακό θέατρο.
Το θέμα άνοιξε ο συντονιστής της επιτροπής Ποντιακού Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» Αθανάσιος Λαβασάς, μιλώντας για την ιστορία του θεάτρου του Πόντου και τον τρόπο που μπορεί να ενσωματωθεί στη σύγχρονη εποχή, ώστε να φέρει τη νέα γενιά πιο πιο κοντά στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των προγόνων της.
Εισηγήσεις για το ίδιο θέμα έκαναν επίσης τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) Φίλιππος Τσαουσέλης και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης.
Αμφότεροι πραγματοποίησαν εργαστήρια στα οποία τρόπους και τεχνικές για την ερμηνεία και παρουσία στη θεατρική σκηνή, ενώ παράλληλα έβαλαν τους συμμετέχοντες να διαβάσουν θεατρικά κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο, προκειμένου να τονίσουν την αναγκαιότητα της σωστής απόδοσής τους.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, μέσα από αυτοσχεδιαστικά σκετς και άλλα «θεατρικά παιχνίδια», είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να δοκιμάσουν τις τεχνικές που έμαθαν και η Συνάντηση έκλεισε με ποντιακό γλέντι.
Την τελευταία ημέρα της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμοδοσίας (FIODS) Θεολόγος Ζώτος αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο της Ομοσπονδίας και στην ανθρωπιστική αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Τι προγραμματίζεται για το 2024
Ο προγραμματισμός της ερχόμενης χρονιάς και οι επερχόμενες δράσεις αποφασίστηκε να κινηθούν γύρω από τη θεματική της προφορικής ιστορίας και τη σημασία της για τη διάσωση και διάδοση της ποντιακής παράδοσης και τον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή ένωσε νέες και νέους ποντιακής, και μη, καταγωγής, από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ανθρώπους που στα μέρη τους και με τα σωματεία τους δίνουν τους δικούς τους αγώνες, αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες, έρχονται αντιμέτωποι με τις δικές τους προσωπικές και συλλογικές προκλήσεις και προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο, από την οπτική τους και με τα δικά τους μέσα στο πλούσιο αυτό μωσαϊκό που συνθέτει την ποντιακή ταυτότητα.