Καθώς μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση είναι σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις ενόσω παραμένει αποκλεισμένη, χωρίς ηλεκτρικό, νερό, τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, επίκεντρο της σύγκρουσης αποτελεί το πέρασμα στη Ράφα. Πρόκειται για τη μοναδική δίοδο ώστε να φτάσει βοήθεια· το πέρασμα ελέγχεται από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, πάνω από 100 φορτηγά είναι σε αναμονή, ωστόσο δεν είναι πιθανό να μπουν στο θύλακα νωρίτερα από αύριο.
Παρά την έντονη διπλωματική δραστηριότητα, ο πόλεμος συνεχίζεται για 13η ημέρα.
Οι Παλαιστίνιοι βυθίζονται στην απελπισία· χιλιάδες προσπαθούν να κατευθυνθούν από το βόρειο τμήμα που βομβαρδίζεται καθημερινά προς το νότο. Ο Τζο Μπάιντεν και η Αίγυπτος έχουν υποσχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια – ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο Αιγύπτιος ομόλογός του δέχθηκε έως και 20 φορτηγά να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα στη Ράφα.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι στη συνοριακή διάβαση γίνονται επισκευές των ζημιών που προκλήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται στο σημείο, ελπίζοντας να περάσουν στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου. Από τους νεκρούς, 1.524 είναι παιδιά και 1.000 γυναίκες.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα, τέσσερα νοσοκομεία και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι εκτός λειτουργίας. Στον κατάλογο των νεκρών περιλαμβάνονται και 44 υγειονομικοί.
«Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ολόκληρες συνοικίες στη Γάζα έχουν ισοπεδωθεί, τα αποθέματα πόσιμου νερού είναι κοντά στο μηδέν, ενώ έχουν σχεδόν τελειώσει τα τρόφιμα. Η περιοχή βρίσκεται υπό πλήρη αποκλεισμό από τις 9 Οκτωβρίου· από το 2007, οπότε η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία, οι Ισραηλινοί επέβαλαν αποκλεισμό από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Από τότε και η Αίγυπτος περιόρισε κατά πολύ την κίνηση ανθρώπων και αγαθών από τη Ράφα.
Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι υπολογίζονται σε 1 εκατ. και σύμφωνα με τον αναθεωρημένο (προς τα πάνω) απολογισμό οι όμηροι που βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη είναι 203.