Τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 συνδέει έρευνα που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό και τις διατροφικές συνήθειες 216.695 ατόμων.
Το κύριο εύρημα είναι ότι διατροφή με κόκκινο κρέας συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. «Αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας», ανέφερε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Ξιάο Γκου.
Τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως – η νόσος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ακόμα ότι κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Στα συμπεράσματα τονίζεται ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, αλλά και με γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τα δεδομένα που αναλύθηκαν βρήκαν ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων σχετιζόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.
Αυτό που προτείνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής και επικεφαλής συγγραφέας Βάλτερ Βίλετ είναι μία μερίδα κόκκινο κρέας την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα βοηθούσε και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.