Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας μετά από επιδρομές σε σπίτια στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κάτοικοι της Γάζας έχουν καταφύγει εκεί, μετά το τελεσίγραφο της ισραηλινής κυβέρνησης να μετακινηθούν προς τα νότια τμήματα του θύλακα, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης.
Ωστόσο, πολλοί άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη βόρεια Γάζα, όπου σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), Αμπίρ Ετέφα, τα τρόφιμα στα καταστήματα της περιοχής επαρκούν για τέσσερις με πέντε ημέρες ακόμη.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι χρειάζεται επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες.
Το πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστό καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.
Σήμερα κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονταν στην πόλη αλ Αρίς, στο Σινά της Αιγύπτου, πήρε τον δρόμο για τη Ράφα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν θα ανοίξει το πέρασμα.
Ο περιφερειακός διευθυντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο γραφείο του ΠΟΥ στην ανατολική Μεσόγειο, δρ. Ρίτσαρντ Μπρέναν, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συναντάται σήμερα με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη «λήψη αποφάσεων» προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.
Ο δρ Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Περίπου τα μισά θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.
Έχουν γίνει 115 επιθέσεις σε υποδομές υγείας και η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για περίπου 350.000 ανθρώπους στη Γάζα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, που πασχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη, προκειμένου να ενημερωθεί για τη χερσαία επίθεση κατά των μαχητών της Χαμάς, στη Γάζα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του, ούτως ώστε να «ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων».
Απειλές Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε σήμερα ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει» «τις δυνάμεις της αντίστασης», αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει», προειδοποίησε ο Χαμενεΐ.
Ο Χαμενεΐ αναφερόταν στον «άξονα της αντίστασης», όπως αποκαλούνται ατύπως οι χώρες και οι οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «προληπτικής δράσης του άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ «τις επόμενες ώρες», καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε «τέσσερις τρομοκράτες» που αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στη χώρα από τον Λίβανο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού ακριβώς σημειώθηκε το συμβάν.
Τις τελευταίες ημέρες, το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ σχεδόν σε καθημερινή βάση, στη χειρότερη κλιμάκωση στη μεθόριο εδώ και 17 χρόνια.
Συνομιλίες Τουρκίας με Χαμάς για τους ομήρους
Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ξένων, των πολιτών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίσκεται στην Βηρυτό έπειτα από πρόσκληση του λιβανέζου ομολόγου του Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Βηρυτού, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε στο πλευρό του λιβανέζου ομολόγου του ότι «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών τους που κρατούνται από την Χαμάς. «Κατά συνέπεια, έχουμε αρχίσει να συνομιλούμε, ιδιαίτερα με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς».