Για ένα 24ωρο ακόμη εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
Οι γιατροί πασχίζουν μέρα-νύχτα να βοηθήσουν ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις, σε υπερπλήρη νοσοκομεία που βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν στα χειρουργεία διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, δήλωσαν γιατροί.
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κίντρα έκανε έκκληση στον κόσμο να μεταβεί στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές του θύλακα, για αιμοδοσία.
«Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας», δήλωσε ο Κίντρα.
Όλο και πιο σφοδρές επιθέσεις
Περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας αφού ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να μετακινηθούν προς τα νότια.
Ωστόσο, πολλοί παραμένουν στο θύλακα, καθώς εκτιμούν ότι κινδυνεύουν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα κατά τη μετακίνησή τους, ενώ άλλοι επιστρέφουν προς τα βόρεια λόγω ανασφάλειας και έλλειψης καταλύματος, σε μια περιοχή που γεμίζει ολοένα και περισσότερο με κόσμο.
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δήλωσαν ότι η ισραηλινή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η σφοδρότερη από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα.
Ο βομβαρδισμός ήταν ιδιαίτερα σφοδρός στην πόλη της Γάζας, με αεροπορικά πλήγματα σε περιοχές γύρω από τα δύο βασικά νοσοκομεία της πόλης, δήλωσαν οι ίδιοι.
Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν θύματα συνεχίζουν να φθάνουν, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα τα μηχανήματα να σταματήσουν να λειτουργούν.
«Έχουμε 220 νεφροπαθείς. Τα μισά από τα μηχανήματα θα βγουν εκτός λειτουργίας σήμερα το βράδυ και δεν μπορούμε να προσφέρουμε αιμοκάθαρση σε όλους», δήλωσε ο γιατρός Μοχάμεντ Ζακαούτ. «Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή».
Ο νεφροπαθής Ναχίντ Αλ-Χουζουντάρ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του στην πόλη της Γάζας για τη Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι έκανε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα αλλά έως τώρα δεν έχει κάνει καμία.
«Τα πόδια μου άρχισαν να πρήζονται, νιώθω να ασφυκτιώ, χρειάζομαι άμεσα αιμοκάθαρση», δήλωσε ο Χουζουντάρ στο Reuters καθώς περίμενε έξω από το τμήμα νεφρού στο νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς, ενώ κατέφθαναν δεκάδες τραυματίες μαζί με τα άψυχα σώματα των νεκρών.
Ο καθολικός πατριάρχης ζητά να τον ανταλλάξουν με ομήρους
Πρόθυμος να κρατηθεί όμηρος με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των παιδιών του Ισραήλ που κρατούνται αιχμάλωτα από τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο καθολικός πατριάρχης της Ιερουσαλήμ και καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.
«Είμαι έτοιμος για μια ανταλλαγή, οτιδήποτε, αν μπορεί να οδηγήσει στην ελευθερία, να φέρω τα παιδιά στο σπίτι. Κανένα πρόβλημα. Υπάρχει απόλυτη βούληση από την πλευρά μου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων, διαφορετικά δεν θα υπάρχει τρόπος να σταματήσει μια κλιμάκωση», είπε, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στην Ιταλία.
Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος και το γραφείο του δεν έχουν ακόμη καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την μαχητική ισλαμιστική ομάδα που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους. «Δεν μπορείς να μιλήσεις με τη Χαμάς. Είναι πολύ δύσκολο», είπε.
Διεθνείς εκκλήσεις
Οι επικεφαλής της γαλλικής και της αιγυπτιακής διπλωματίας απηύθυναν σήμερα από το Κάιρο έκκληση για να μπορέσει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να μπορέσουν οι αλλοδαποί να φύγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ.
«Αυτοί που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Προς όλους απευθύνουμε έκκληση να μπορέσουν να ανοίξουν σημεία διέλευσης», πρόσθεσε.
Ο Αιγύπτιος ομόλογός της Σάμεχ Σούκρι επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για το κλείσιμο της μεθοριακής διάβασης της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο , το οποίο «δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει σήμα», όπως δήλωσε, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα διέρχονταν σύντομα από το πέρασμα αυτό.
Χθες, Κυριακή, το Κάιρο πρότεινε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την παλαιστινιακή υπόθεση.
Η Αίγυπτος, παραδοσιακά μεσολαβητής ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς, είναι η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ. Συνορεύει στο βορειοανατολικό της τμήμα με τη Γάζα και το Ισραήλ και έχει το μόνο μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και το εξωτερικό, το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.