«Όχι» ψήφισαν οι Αυστραλοί σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα για τους αυτόχθονες, γνωστό ως «Φωνή» (Voice).
Στόχος της «Φωνής» ήταν να ιδρυθεί ένα σώμα Αβορίγινων και Νησιωτών του Στενού Τόρες προκειμένου να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν στις κοινότητές τους. Εκτός από τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού σώματος, η τροπολογία επεδίωκε τη συνταγματική αναγνώριση των Αβορίγινων και των κατοίκων των νησιών του Στενού Τόρες ως τους πρώτους λαούς, τα Πρώτα Έθνη της Αυστραλίας.
Τι είπε η καμπάνια του «Όχι»;
Η επίσημη καμπάνια του «Όχι» υποστήριζε ότι η «Φωνή» ήταν μια «ριζοσπαστική» πρόταση που θα «διαιρούσε μόνιμα» τη χώρα, δίνοντας στους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών μεγαλύτερα δικαιώματα από άλλους Αυστραλούς.
Ισχυριζόταν επίσης ότι η «Φωνή» είναι «ένα άλμα προς το άγνωστο» επειδή δεν έχει δοκιμαστεί πρακτικά, επισημαίνοντας την έλλειψη λεπτομερειών για το πώς θα λειτουργούσε.
Υπάρχουν όμως και ομάδες ιθαγενών οι οποίες επίσης τάχθηκαν υπέρ του «Όχι», για άλλους λόγους όμως. Το επιχείρημά τους είναι ότι θα ήταν «ένα ακόμη ανίσχυρο συμβουλευτικό όργανο» και ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη.
«Ως Αβορίγινες πρέπει να ενωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις για εμάς. Αυτό μπορεί να το κάνει μια συνθήκη. Δεν χρειάζεστε δημοψήφισμα για μια συνθήκη. Και δεν χρειάζεστε δημοψήφισμα για επιπλέον έδρες στη Γερουσία στο Κοινοβούλιο» τόνισε η ιθαγενής επικεφαλής του κινήματος «Μαύροι Κυρίαρχοι».
Οι υπέρμαχοι του «Ναι»
Το στρατόπεδο του «Ναι» τόνισε ότι η συνταγματική αναγνώριση των αυτόχθονων πληθυσμών ως των πρώτων κατοίκων της Αυστραλίας θα οδηγούσε στην πρακτική αλλαγή και υποστήριζε ότι η ύπαρξη ενός εκλεγμένου συμβουλευτικού σώματος, υπό την ηγεσία των Ιθαγενών, θα μπορούσε να επιφέρει πραγματικές βελτιώσεις σε τομείς όπως το προσδόκιμο ζωής, η βρεφική θνησιμότητα, η υγεία, η εκπαίδευση και η απασχόληση.
Πίστευαν ότι ένα τέτοιο όργανο θα βοηθούσε επίσης τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση πιο αποτελεσματικά και επίσης θα έδινε στην Αυστραλία την ευκαιρία να συμφιλιωθεί συμβολικά με το παρελθόν της.
Άμεσο αποτέλεσμα
Για να ψηφιστεί η «Φωνή», χρειαζόταν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε μια πλειοψηφία πολιτειών. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού και τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες της χώρας θα έπρεπε να ψηφίσει «Ναι».
Αλλά η πρόωρη καταμέτρηση ψήφων έδειξε πολύ γρήγορα ότι τρεις πολιτείες, η Τασμανία, η Νότια Αυστραλία και η Νέα Νότια Ουαλία, είχαν ψηφίσει «Όχι», ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές.
Η πρόταση της «Φωνής» ήταν το 45ο δημοψήφισμα της Αυστραλίας, από τα οποία μόνο οκτώ έχουν περάσει.