«Πλήττουμε τους εχθρούς μας στη Λωρίδα της Γάζας με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια σύντομη ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, η οποία, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο, μεταδόθηκε από την τηλεόραση αφού είχε ξεκινήσει η αργία του εβραϊκού Σαββάτου.
Ειδικότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα αντίποινα της τελευταίας εβδομάδας για την επίθεση της Χαμάς δεν ήταν παρά «μόνο η αρχή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα ακολουθήσει ή για πόσο καιρό.
Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στα εδάφη της Γάζας, προκειμένου να «συλλέξουν στοιχεία» τα οποία θα τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τους ομήρους που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς, καθώς και να «καθαρίσουν την περιοχή από τρομοκράτες και όπλα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η οποία επικαλείται το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού, έχουν ήδη βρεθεί ορισμένα πτώματα από τους ομήρους που κρατούσε η Χαμάς. Ωστόσο δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως αναφορά σε αριθμό.
Τέλος, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 1.900 και από αυτούς οι 614 ήταν παιδιά και 370 γυναίκες. Άλλοι 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Την προστασία των αμάχων απαιτεί ο ΟΗΕ
«Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα, απαιτώντας την προστασία των αμάχων που δεν πρέπει επιπλέον να «χρησιμοποιούνται ως ασπίδα».
«Η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε επικίνδυνο χαμηλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας ένα «σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ασφυκτικά γεμάτα νεκροτομεία» και μεγάλη έλλειψη νερού στον παλαιστινιακό θύλακα που είναι σε κατάσταση πολιορκίας.
Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της περιοχής για να εστιάσουν στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να περιοριστούν τα δεινά. «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να πάμε καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όλους αυτούς που χρήζουν ανάγκης. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες».
ΗΠΑ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε απόψε ότι «είναι επίσης προτεραιότητά του» να αντιμετωπιστεί «κατεπειγόντως» η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, κατά την έβδομη ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Οι ομάδες μας στην περιοχή εργάζονται, σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και άλλων αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Εθνών, για να αυξήσουμε» την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τη Φιλαδέλφεια όπου βρίσκεται για να κάνει ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς», πρόσθεσε.
Νεκρός εικονολήπτης του Reuters
Ένας εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε σήμερα, Παρασκευή, στον νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο, ενώ κάλυπτε την ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με το Ισραήλ.
«Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο εικονολήπτης Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση του πρακτορείου. Ο Αμπντάλα ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του Reuters στον νότιο Λίβανο που κάλυπτε απευθείας τις εξελίξεις στην περιοχή αυτήν.
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων ανά τον κόσμο
Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρες όπως το Ιράκ, το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Μαλαισία και το Μπαγκλαντές.
Στην Ιορδανία, οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πλησιάσουν τα σύνορα με το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη.