Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη διεισδύσει στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, καθώς θεωρητικά έχει λήξει το τελεσίγραφο του Τελ Αβίβ προς τους κατοίκους του θύλακα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε προθεσμία δύο ωρών στην ηγεσία νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, ώστε να το εκκενώσουν.
«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».
Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια στο Ισραήλ από τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, καθώς οι πολίτες υπακούουν στις εντολές και σπεύδουν στα καταφύγια όταν σημαίνει ο συναγερμός.
Ερντογάν: Απαράδεκτη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το Ισραήλ, καθώς τόνισε ότι οφείλει να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος Ράφα στην Αίγυπτο.
Σε ομιλία στη Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και πως οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε πως ο Ρ. Τ. Ερτνογάν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν τηλεφωνικά την ανθρωπιστική κατάσταση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.
Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πως οι δυτικές χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για να μειώσουν τις εντάσεις.
Κριτική και στον Μπλίνκεν
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος είπε ότι παρουσιάστηκε στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «αλλά και ως Εβραίος».
«Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ‘Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως μουσουλμάνος’; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει κατ΄αρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον», είπε.
«Εμφανίζομαι ενώπιόν σας όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ως Εβραίος», δήλωσε ο Μπλίνκεν χθες, Πέμπτη, στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.
«Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες;» συνέχισε ο Ερντογάν ενώπιον ενός φόρουμ αρχηγών κρατών και εκπροσώπων από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη.
«Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο», επέμεινε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ ενώ η Τουρκία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας στη Ράφα της Αιγύπτου.