Την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, εκεί όπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια, συνεχίζει το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ο μερικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε το 2007 έγινε «πλήρης πολιορκία», όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.
«Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», αναφέρει σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».
Μπορεί η επίθεση της Χαμάς να χαρακτηρίζεται ως η «11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ», όμως ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι η πλήρης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας ως αντίποινα απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε συγκεκριμένα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.
Και πρόσθεσε: «Κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».
Την ίδια ώρα βέβαια δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομερών σφαγών που διαπράχθηκαν από μέλη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων». Κάλεσε τις οργανώσεις αυτές να «απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους αμάχους που έχουν αιχμαλωτίσει και συνεχίζουν να κρατούν».
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο ΟΗΕ, οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν πλήξει κτήρια με κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συγκροτημάτων με πύργους, καθώς και σχολεία και κτήρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες μεταξύ αμάχων.
«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών στοιχείων παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ.