Υπό τον έλεγχο της αστυνομίας είναι το μοναστήρι που είχαν καταλάβει δια της βίας σχεδόν 30 ένοπλοι στο βόρειο Κόσοβο από το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα σε συνέντευξη Τύπου, «ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες».
Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι εκτός από τον έναν αστυνομικό, που σκοτώθηκε στη διάρκεια περιπολίας κοντά στα σύνορα το πρωί, τρεις από τους σχεδόν 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.
Ειδικότερα, ένοπλοι που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και στη συνέχεια ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.
Μοναχοί και προσκυνητές κλείστηκαν μέσα στον ναό του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού καθώς η πολιορκία μαινόταν επί ώρες.
Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό. Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, πριν κατευθυνθούν στο κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.
Άγνωστη προς το παρόν η εθνικότητα των ενόπλων
Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στον βορρά, όπου οι συγκρούσεις τον Μάιο προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και μελών της ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑΤΟ.
Οι Σέρβοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της σερβικής κυριαρχίας.
Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα κατηγόρησαν «εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία». «Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο», είπε ο Κούρτι, προτρέποντάς τους να παραδοθούν.
Καταδίκασε ο Βούτσιτς
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο. «Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη για την Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού και το 2008 όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία.
Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από την Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στην Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.
Καταδίκασε η ΕΕ
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι «μετά τη σημερινή αποτρόπαια και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας του Κοσόβου», όπως ανέφερε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Ο Ζ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή επιθετικότητα, ενώ είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον οποίο απηύθυνε επίσης έκκληση για αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας.