Εάν ψάχνει κανείς την πρώτη αναφορά του όρου Τούρκος στην Ανατολία, θα πρέπει να αναζητήσει την επιγραφή στα ελληνικά που βρέθηκε το 2020 κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Σοάτρα (Σαβάτρα κατά παράφραση) στο Ικόνιο της σημερινής Τουρκίας. «Τούρκοπολ» γράφει, δηλαδή γιος του Τούρκου. Η εκτίμηση ότι είναι πρόκειται για την επιβεβαίωση της παρουσίας εκχριστιανισμένων Τούρκων στην περιοχή πριν από τη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, δηλαδή πριν από τη μεγάλη ήττα των Βυζαντινών από τους Σελτζούκους
Για την αρχαία πόλη της Λυκαονίας στη Μικρασία πολύ λίγα είναι γνωστά· το ότι είναι ελληνική επιβεβαιώνεται ανασκαφικά από το πέτρινο θέατρο που ήρθε στο φως, ενώ το όνομά της αναφέρεται από τον Στράβωνα, τον Πτολεμαίο, τον Ιεροκλή και περιλαμβάνεται στο χάρτη Tabula Peutingeriana.
Έτσι, οι συνεχιζόμενες ανασκαφές έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ με την ιστορία της. Κατά τη φετινή περίοδο ανακαλύφθηκε ένας ομαδικός παιδικός τάφος, ο οποίος χρονολογήθηκε στον 5ο αιώνα, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα 400 τ.μ. που εκτιμάται ότι ανήκουν στο νάρθηκα ναού.
Για τους θαλαμωτούς και κεραμοσκεπείς τάξης ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σελτζούκ, Ιλκέρ Ισίκ ανέφερε: «Συναντήσαμε δύο διαφορετικές τυπολογίες ταφής, ως προς τον προσανατολισμό, ανατολικά-δυτικά. Βρήκαμε συνολικά 42 σκελετούς από έμβρυα και από παιδιά έως 14 ετών».
Το ιδιαίτερο, όπως τόνισε είναι οι διαφορετικοί τρόποι ταφής. Υπάρχει περίπτωση όπου σε έναν μόνο τάφο βρέθηκαν πέντε κρανία. «Είτε λόγω των οικογενειακών δεσμών είτε λόγω της λειτουργικής συνέχειας της τοποθεσίας, παρατηρούμε ένα επικαλυπτόμενο μοτίβο ταφής» είπε.
Η φετινή ανασκαφική περίοδος στην αρχαία πόλη Σοάτρα έφερε στο φως και νομίσματα, και δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.
Σε ό,τι αφορά τα ψηφιδωτά, ο Ιλκέρ Ισίκ δήλωσε: «Είναι επίσης ένα σημαντικό εύρημα στην Ανατολία, καθώς επιβεβαιώνει το πλούτο και το μεγαλείο αλλά και την ιστορική σημασία της πόλης στην περιοχή του Ικονίου. Συνεπώς, σε αυτό το σημείο σκοπεύουμε να εντείνουμε τις ανασκαφικές μας προσπάθειες».