Εκατοντάδες κάτοικοι της Ντέρνα συμμετείχαν σήμερα, Δευτέρα, σε μια ογκώδη διαδήλωση, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι αρχές μετά τις φονικές πλημμύρες που ισοπέδωσαν την πόλη, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» αλλά και «Όσοι έκλεψαν ή πρόδωσαν πρέπει να τους κρεμάσουμε», ήταν μερικά από τα συνθήματα αυτά.
أهالي #درنة قالوا كلمتهم!!
خرجوا بالآلاف مساء اليوم أمام مسجد الصحابة مطالبين بإسقاط مجلس النواب الليبي وعقيلة صالح، والمجلس البلدي للمدينة.#يسقط_عقيله_صالح #درنه_المنكوبة #درنة_تستغيث #ليبيا #ليبيا_تستغيث #إعصار_دانيال #Libya #Derna pic.twitter.com/mgj7cNvWlp— Amr Fathalla ⴰⵎⵔ ⴼⵜⵃⴰⵍⵍⴰⵀ (@AmrFatihalla) September 18, 2023
Επίσης, οι κάτοικοι ζήτησαν να λειτουργήσει «ένα γραφείο υποστήριξης του ΟΗΕ στην Ντέρνα», να αρχίσει άμεσα η διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης, αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου και τη διενέργεια έρευνας για τους παρελθόντες προϋπολογισμούς της πόλης.
Σύμφωνα με πολιτικούς και αναλυτές, λόγω του χάους που επικρατεί στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η συντήρηση των ζωτικών υποδομών, όπως ήταν τα φράγματα της Ντέρνα, τα οποία κατέρρευσαν και πλημμύρισαν την πόλη στις 10 Σεπτεμβρίου.
Μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη κυβερνάται επί της ουσίας από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στην Τρίπολη (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολή, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το 2018 την Ντέρνα, που τότε ήταν προπύργιο ακραίων ισλαμιστών.
Η διαδήλωση έγινε τη στιγμή που οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν τους χιλιάδες αγνοούμενους της πλημμύρας, που πιστεύεται ότι είναι νεκροί.
Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του και κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δίνουν μάχη για να προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια «δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος λόγω του μολυσμένου νερού και της έλλειψης μέτρων υγιεινής. «Για την ασφάλειά σας, απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε ή να πίνετε το νερό του τοπικού δικτύου υδροδότησης, επειδή είναι μολυσμένο», ανέφερε το Λιβυκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών.
earlier this week a storm took out two dams in Derna, Libya, releasing two stories of flood water upon the city in a night. tens of thousands of people are displaced and need help. here’s their Red Crescent you can donate to, and please share this aroundhttps://t.co/mWdqVSu3G3 pic.twitter.com/l8D1g6AGG1
— oakey (@oakeymations) September 18, 2023
Βγάζουν τις λάσπες με μπουλντόζες
Στην πόλη, μπουλντόζες και εργάτες προσπαθούσαν σήμερα το πρωί να απομακρύνουν τη λάσπη από την αυλή ενός τεμένους. Απέναντί τους, μια ηλικιωμένη γυναίκα προσευχόταν για τα παιδιά και τα εγγόνια της που χάθηκαν στην πλημμύρα.
Διασώστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεδρίασαν το πρωί στο λιμάνι μαζί με τους Λίβυους ομολόγους τους για να συντονίσουν την προσπάθεια ανάσυρσης των νεκρών από τη θάλασσα. Στον ίδιο τομέα έχουν αναλάβει δράση ομάδες δυτών που έστειλαν η Ρωσία και η Τουρκία.
Χθες Κυριακή έφτασε στην περιοχή ένα αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο. Η Γαλλία, που έχει στείλει επίσης ένα νοσοκομείο εκστρατείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να διατεθούν για την ανακούφιση των πληγέντων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 5,2 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, τα οποία θα διατεθούν για να ενισχύσουν τη στέγαση, την υγεία, την τροφή, το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή και την προστασία.