Τουλάχιστον 38.000 αιγοπρόβατα έχουν δηλωθεί νεκρά στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συγκέντρωση και η αποτέφρωση ή η ταφή τους.
Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης «έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα», ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός διαχίειρισής τους καθώς επιπλέον μονάδες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κλειστούς, πλημμυρισμένους χώρους.
Αναφορικά με τους χοίρους, σημείωσε πως ο αριθμός που έχει δηλωθεί είναι 7.000 νεκρά ζώα και συμπλήρωσε ότι έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση όλου του αριθμού των δηλωθέντων.
Από την πλευρά τους, οι οι κτηνοτρόφοι που δεν επλήγησαν εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές, τότε «τα ζώα που επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τυρνάβου «καταφέραμε να σώσουμε 25.000 πρόβατα. Όμως τα μαντριά καταστράφηκαν και πλέον έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές αλλά και σε χώρους. Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα αρχίζουν τα πρόβατα να γεννούν. Άρα χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα».
Στην Ελασόνα, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη καθώς η θεομηνία δεν κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας. «Κινδυνεύουμε όμως από τις μολύνσεις από τα νεκρά ζώα. Δυστυχώς η διαδικασία περισυλλογής τους γίνεται πολύ αργά. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κάτω από το νερό. Νεκρά ζώα έφθασαν μέχρι την θάλασσα στον Πλαταμώνα».
Αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, υποστήριξε ότι δεν αρκούν ως βοήθημα. «Για να αγοράσεις 1.000 ζώα χρειάζεσαι 250.000 ευρώ. Για να φτιάξεις μια κτηνοτροφική μονάδα χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Το βοήθημα των 5.000-6.000 ευρώ δεν φθάνει ούτε για τις ζωοτροφές μιας εβδομάδας. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους έχουν μπροστά τους το χειμώνα. Και όσοι τα έχασαν είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσουν».
Ανυπολόγιστες καταστροφές στα χωράφια
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία «Ντάνιελ» στον κάμπο της Θεσσαλίας, καθώς πολλά αγροτεμάχια βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες κάτω από νερό.
Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχθηκε και ο κλάδος της φυτικής παραγωγής και συγκεκριμένα τα φρούτα και οι καρποί, καθώς στην περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται 359.000 τόνοι ή το 7% από τους συνολικά 5.495.000 τόνους της χώρας μας, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας καλλιεργείται περίπου το 1/3 των μηλοειδών, από τα οποία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παράγονται οι 129.000 τόνοι από τους 395.000 τόνους πανελλαδικά (μήλα 304.000 τόνοι πανελλαδικά – 84.500 στη Θεσσαλία – Αχλάδια 81.000 τόνους πανελλαδικά – 43.300 τόνοι στη Θεσσαλία).
«Υπάρχουν όντως καταστροφικές συνέπειες από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Για τα μήλα και τα ακτινίδια είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε για τις συνέπειες στους καρπούς, εκτιμούμε ότι θα είναι μειωμένη η προς εμπορία ποσότητά τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης και πρόσθεσε « Το επείγον είναι η αποκατάσταση, έστω και προχείρως, στο οδικό δίκτυο στην περιοχή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές για την μεταφορά της προς συγκομιδή παραγωγή.
Σε ό,τι αφορά τα νωπά κηπευτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το γενικό σύνολο της παραγωγής της χώρας ανέρχεται σε 2.330.000 τόνους και στη Θεσσαλία 278.000 τόνοι (12%). Το μεγαλύτερο ποσοστό επί της παραγωγής εντοπίζεται στην βιομηχανική ντομάτα, όπου από τους 315.000 τόνους που παράγει η χώρα μας, οι 190.000 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως είπε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου «οι περισσότερες εκτάσεις της βιομηχανικής ντομάτας είχαν ήδη συγκομιστεί και εκτιμάται ότι το 25-30% της παραγωγής δεν πρόλαβε να μαζευτεί».
Πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής της χώρας ακρόδρυων δένδρων βρίσκεται στη περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως αναγράφονται στα στοιχεία, από τους 111.500 τόνους πανελλαδικής παραγωγής οι 34.500 τόνοι εντοπίζονται στη Θεσσαλία.
Η παραγωγή καρυδιών σε όλη τη χώρα φτάνει τους 37.500 τόνους και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τους 12.000 τόνους, ενώ στα αμύγδαλα, η παραγωγή πανελλαδικά φτάνει τους 29.000 τόνους και στη Θεσσαλία τους 10.600 τόνους.
Μικρότερες είναι οι εκτάσεις σε κάστανα και φιστίκια, όπου πανελλαδικά η παραγωγή ανέρχεται σε 34.000 και 10.400 τόνους αντίστοιχα, ενώ στη Θεσσαλία παράγονται 9.500 και 2.100 τόνοι αντίστοιχα.
Τέλος, λιγότερο επηρεασμένα φαίνεται ότι είναι η παραγωγή των πυρυνόκαρπων, μιας και στη Περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται οι 76.000 τόνοι από τους συνολικά 1.119.000 τόνους της χώρας.