Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού και των δυνάμεων ασφαλείας, τα νερά επιμένουν στο θεσσαλικό κάμπο και η παροχή βοήθειας στους κατοίκους, η άντληση υδάτων και οι διανοίξεις δρόμων δεν φαίνεται να επαρκούν, καθώς πολλά χωριά παραμένουν χωρίς οδική σύνδεση, μία εβδομάδα μετά το χτύπημα της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel».
Τα συνεργεία της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους παρέχουν βοήθεια σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα για γεννήτριες ή ότι άλλο αιτούνται οι τοπικές κοινότητες και οι κάτοικοι, καθώς η στάθμη των υδάτων δεν έχει υποχωρήσει ακόμη στα χωριά Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς.
Αντίστοιχα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική τόσο στο Ανατολικό, όσο και Νότιο Πήλιο.
Σχεδόν αδύνατη παραμένει η πρόσβαση στα χωριά Ζαγορά, Πουρί, Χορευτό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ανήλιο, Άγιο Δημήτριο, Ξουρίχτι και Ανάληψη, λόγω της καταστροφής γεφυρών και υποχώρησης του οδοστρώματος, αφού έχουν γκρεμιστεί γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει τελείως το οδόστρωμα.
Στο Νότιο Πήλιο αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας-Τρίκερι και Βόλου Μηλίνας με την τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας Belley κοντά στα Καλά Νερά, αλλά είναι μεγάλες οι καταστροφές στο Μικρό, τον Πλατανιά και τον Κατηγιώργη όπου ούτε εκεί υπάρχει οδική πρόσβαση.
Εθνική οδός, οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικό δίκτυο
Στην περιοχή του τριγώνου Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα, όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, στον οποίο τα οχήματα παροχής βοήθειας και τα μηχανήματα εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.
Επίσης ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ανοικτός, ενώ η ΠΑΘΕ (Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης) παραμένει κλειστή. Το κύριο πρόβλημα στην ΠΑΘΕ είναι το πλημμυρικό φαινόμενο και εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα για να λυθεί το ζήτημα.
Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη καθώς οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στη Γιάννουλη Λάρισας, λόγω της στάθμης των νερών του Πηνειού. Οι εργασίες καθαρισμού των υπόλοιπων επαρχιακών και δασικών δρόμων συνεχίζονται με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών που βρίσκονται στα σημεία.
Συνεχείς καύσεις νεκρών ζώων
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, με το υπουργείο Υγείας να καλεί τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας που έχουν εκδοθεί ήδη. Το μεσημέρι της Τρίτης, στις 16:00, θα υπάρξει από τη Λάρισα η προγραμματισμένη ενημέρωση από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τα υγειονομικά θέματα.
Μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα.
Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στα νεκρά ζώα που έχουν απομείνει μέσα σε κλειστούς χώρους, όπως μαντριά, ενώ σημειώνεται ότι απαιτείται η απόλυτη συνεργασία των δημοτικών αρχών για το ζήτημα αυτό, καθώς η ανάγκη να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άμεση.
Φιλοξενία σε ξενοδοχεία και αστυνομικοί-φρουροί στα πλημμυρισμένα σπίτια
Σχετικά με τα ζητήματα φιλοξενίας όσοι κάτοικοι των χωριών που έχουν πληγεί έχουν ανάγκη κατευθύνονται σε χώρους φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και στη συνέχεια μετακινούνται σε ξενοδοχεία. Παράλληλα μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων έχει διατεθεί για τη φύλαξη των χωριών, στα οποία οι κάτοικοι έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία έξω από τις οικείες τους μετά το πλημμυρικό φαινόμενο.
Με το πέρασμα των ημερών αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής αφού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη λάσπη όπως ξενοδοχεία, εκθέσεις αυτοκινήτων, εταιρείες μεταφορών, μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, σούπερ μάρκετ και φυσικά χιλιάδες σπίτια.
Σύσκεψη για τα σχολεία
Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, για να εξετασθεί ποια σχολεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. «Όλα τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν σε μία εβδομάδα […] θα δούμε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας», για παράδειγμα να πάνε οι μαθητές σε όμορα σχολεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό γίνονται ήδη έλεγχοι στα κτήρια και μπορεί κάποια σχολεία να μην μπορούν να ανοίξουν για μήνες.
«Έχουμε στη Θεσσαλία ένα σχολικό πληθυσμό, περίπου 88.000 μαθητές, 1.000 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς», σημείωσε ο Κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι απολύτως αναγκαία και για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν ειδικοί στην περιοχή. Πρόβλημα, όπως είπε, όμως, υπάρχει και με τα σχολικά βιβλία.